Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (ANPCPPS), spune că, dacă paznicii unui magazin încalcă drepturile consumatorului, nerespectând prevederile articolului 48 din Legea 333/2003, pot fi sancţionați contravențional cu o sumă cuprinsă între 100 de lei și 300 de lei.
Oficialul APC spune, citând alineatul 2 din articolul 165 din Codul de Procedură Penală, că percheziţia corporală poate fi efectuată numai de organele judiciare sau de orice autoritate cu atribuţii în asigurarea ordinii şi securităţii publice și, prin urmare, paznicii angajaţi de comercianţi nu pot face acest lucru. Mai mult, trebuie respectată o procedură specifică şi trebuie încheiat un proces verbal .
Dacă agenții de securitate încalcă legea și verifică gențile clienților, oamenii care au suferit astfel de abuzuri ar trebui să facă o plângere la poliţie pentru a denunța astfel de practici.
Abuzurile angajaților care asigură paza în retail-ul autohton pot fi reclamate și în instanță, potrivit președintelui ANPCPPS:
''Toți consumatorii care consideră că demersurile personalului de securitate au fost abuzive pot sesiza conducerea unităţii comerciale şi a firmei de pază, pot depune plângere penală pentru săvârșirea infracţiunii de abuz în serviciu sau pot depune o reclamaţie la ANPCPPS. De asemenea, consumatorii, în cazul în care le-au fost aduse prejudicii sau solicită plata unor despagubiri pentru daunele morale suferite, pot da în judecată societatea care asigură paza.''
~ final discuție ~