daca vreti sa cunoasteti teoria, accesati site-ul apdrp
practica...aia ne omoara
pasul 1: vorbiti cu cineva care a accesat fonduri cu succes; intrebati-l la cine a apelat si cat l-a costat (onorariu consultant +cheltuieli"accesorii"
pasul2: asigurati-va ca aveti consultantul care trebuie; acesta nu trebuie sa fie neaparat bine pregatit, in schimb e musai sa aiba legaturile necesare; daca acel consultant e de la Camera Agricola, pe langa suma solicitata pentru intocmirea proiectului, asteptati-va la urmatoarele cheltuieli:
-cursuri de specializare (chiar daca aveti o licenta in domeniu, musai sa faceti si cursurile; pentru asta, consultantul nu trebuie platit suplimentar, isi ia comisionul de la cei care organizeaza cursurile)
-scanarea documentelor(chiar daca ai scanner acasa, ala nu e bun)
Daca aveti consultantul care trebuie, acesta va va indruma si spre forma asociativa care trebuie.Acum sunt la moda cooperativele agricole. Mare atentie ale cui sunt. Cotizatia dvs, de 200-300RON nu e mare scofala, dar inmultiti cu cateva zeci, chiar sute de solicitanti pe fiecare judet si vedeti ce iese. Nu indrazniti sa va faceti singuri o asociatie. Baietii nu apreciaza concurenta.Cand e vorba de asociatii, cel mai important este, cum se spune pe la noi, "a lu` cine esti, maica?"
Nu depuneti proiectul la inceputul sesiunii. Va puteti trezi cu reguli nou introduse pe la jumatatea ei.Asteptati pana aproape de final, altfel puteti avea surprize.
Nu va bazati pe Ghidul solicitantului. Sapati pe site-urile oficiale si dupa procedurile lor interne. In mod normal, ar trebui sa fie conforme cu Ghidul, dar asta e doar teorie.
Nu va bucurati daca vi s-a aprobat proiectul. Apdrp-ul se poate razgandi. Au facut-o, de exemplu, in primavara aceasta, ocazie cu care am patit-o eu(pe langa alti 400). Am cercetat un pic, si am aflat ca asta e practica lor curenta.
Daca ati primit banii, nu va bucurati nici atunci. Oricand se poate trezi vreun functionaras sa va spuna ca la pg x nu ati avut o virgula, proiectul e neconform, si va pot cere banii inapoi.
De ce oare mancam chimicale din import?
Cel mai recent răspuns:
GabrielPt , utilizator
13:34, 20 Iunie 2012