avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Abuz din partea asiguratorului?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Abuz din partea asiguratorului?

Buna ziua,

La inceputul lunii ianuarie a acestui an masina sotului meu a fost lovita in parcarea unui hypermarket. Incercand sa evite ranirea unui caine, sotul meu a franat iar masina din spatele lui nu a pastrat suficienta distanta si a lovit portbagajul masinii noastre.
Pagubele nu sunt extrem de mari, au fost evaluate undeva in jur de 1000 - 1200 ron.

Urmand procedurile standard sotul meu a deschis dosar de dauna si a depus cerere de reparatie la un service agreat de asigurator. La o saptamana dupa depunerea documentatiei la societatea la care este asigurat vinovatul am primit o nota oficiala in care era mentionat ca, in conformitate cu prevederile art. 36, pct.4 din Ordinul 14/2011 investigatiile sunt in desfasurare si ca vom fi anuntati de indata ce vor ajunge la o concluzie.

Au trecut 4 luni de la producerea accidentului si nu am primit nicio instiintare. Acum 6 zile am sunat la asiguratorul respectiv si mi-a spus sa vorbesc cu cei de la service sa retrimita cererea de intrare in reparatie deoarece au pierdut documentatia si nu ne pot oferi un raspuns la solicitare.

Cu doua zile in urma cei de la asigurari au notificat unitatea de service ca au respins dosarul si ca urmeaza ca pagubitul sa primeasca o notificare oficiala.

Conform Ordinului 14//2011, art. 36 pct.(2) Daca in termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat, asiguratorul RCA nu a notificat partii prejudiciate respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii, asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii.

De la depunerea dosarului de dauna au trecut 4 luni fara sa primim niciun raspuns. Ce cai de atac exista in acest caz?

Conform aceluiasi Ordin, art. 39, putem face reparatia pe CASCO si ei sa ceara mai departe despagubiri de la societatea care a emis RCA-ul vinovatului?

Multumesc anticipat

Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2012
loriel, utilizator
Cel mai recent răspuns: bazubr , utilizator 17:49, 10 August 2012
prima optiune este sa mergeti in instanta obligind asiguratorul la plata daunelor RCA.
Nu cred ca mai puteti deschide un dosar pe CASCO deoarece exista deja un dosar de dauna deschis si in al doile rind este prea tirziu sa notifici o dauna - in general, in contractele de asigurare casco se prevad termene scurte de notificare (intre 24 de ore si 5 zile, in functie de asigurator).
Multumesc mult pentru raspuns.
Comisia de supraveghere a asigurarilor nu poate interveni in acest caz?
Buna seara! In masura in care detineti o asigurare facultativa, va puteti retrage fara niciun fel de probleme dosarul de dauna de la asiguratorul de raspundere civila si veti fi despagubit pe CASCO. Legea nr.136/1995, ca de altfel si dispozitiile NCC, permit ca plata indemnizatiei de asigurare sa fie facuta si in afara conditiilor expres prevazute in contractul de asigurare, atata vreme cat se poate determina cauza producerii riscului asigurat si intinderea pagubei.
Puteti formula o sesizare si la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, care va solicita informatii de la asiguratorul de raspundere civila, insa, de regula, nu se iau masuri concrete, de natura sa va repare prejudiciul cauzat.
din start trebuia sa va adresati asiguratorului dvs. CASCO. Asta, intrucat, o asigurare facultativa va asigura o protectie mai mare decat o asigurare RCA si , potrivit legislatiei din acest domeniu, lasati pe umerii asiguratorului dvs. sa se lupte cu celalalt asigurator ( RCA).
De fapt, aceasta e si ratiunea unei asigurari CASCO, cand vinovat e o terta persoana.De ce sa va bateti dvs. capul si nervii cu asiguratorul vinovatului creator de pagube materiale?? Depuneti documentatie la asiguratorul CASCO si acesta, dupa ce va va despagubi, se va lupta sa recupereze paguba de la cei care v-au trimis acum la plimbare!!X-(
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
Doinita Stingaciu, Avocat
Va multumesc mult pentru sfaturi.

Alte discuții în legătură

Refuz plata despagubire reparatie rca cristian2012 cristian2012 • Pe 08.08.2011autoturismul personal stationat a fost lovit de un autoturism cu RCA valabil. • Pe 05.09.2011 mi s-a deschis dosar de daune – ... (vezi toată discuția)
Asigurarea rca flory_lumy flory_lumy DUPA ACCIDENT AM MERS LA POLITIE, AM PRIMIT AUTORIZATIE DE REPARATIE AMBII SOFERI. IN CAZUL MEU PAGUBA ESTE MAI MARE, IMI POT FACE MASINA PE ASIGURAREA CELUI ... (vezi toată discuția)
Accident auto fara victime pytho pytho Buna ziua. Am fost implicat acum o luna intr-un accident auto, persoana implicata a plecat imediat dupa producea accidentului. Ulterior am sunat la politie si ... (vezi toată discuția)