avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... REFUZ PLATA DESPAGUBIRE REPARATIE RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

REFUZ PLATA DESPAGUBIRE REPARATIE RCA

• Pe 08.08.2011autoturismul personal stationat a fost lovit de un autoturism cu RCA valabil.
• Pe 05.09.2011 mi s-a deschis dosar de daune – „cu constatarea pagubelor si indicarea unei unitati de reparatii cu decontare directa (agreate) de asigurator”
• Pe 19.09 am prezentat la service documentele eliberate de inspectorul de daune pentru introducere in reparatie. Masina a fost reparata si am ridicat-o de la service dupa 2 saptamani
• Pe 30.01.2012 reprezentantul serviceului m-a invitat la sediu pentru a-mi prezenta refuzul de plata comunicat de ASIGURATOR pe 27.01.2012 printr-un email
• Pe 31.01 am fost la asigurator si mi s-a spus ca inspectorul care s-a ocupat de dosar nu mai lucreaza acolo si nu imi poate da detalii despre motivul refuzului, dar ca ar fi trebuit sa imi fi fost comunicat in scris acasa.
• Pana la aceasta data 20.03.2012 nu am primit nici o comunicare din partea ASIGURATOR despre NECESITATEA UNOR CERCETARI SUPLIMENTARE referitoare la accident sau REFUZ DE PLATA ASUPRA DAUNELOR CONSTATE PE 05.09.2011.
• Pe 03.02.2012 am facut o reclamatie la comisia de supraveghere de unde nu am primit, inca, nimic scris, ci doar verbal ca ASIGURATORUL m-a INFORMAT pe 09.01.2012 (LA 4 LUNI DE LA AVIZARE) ca dosarul mi-A FOST RESPINS (cica exista informarea la dosar!?!, dar la mine nu a ajuns) si ca MOTIVUL este din ce imi amintesc (repet, nu am nimic scris) NEPROBAREA CELOR DECLARATE de dinamica accidentului, lipsa vopselei, inaltimea diferita s.a. (DESI LA DESCHIDEREA DOSARULUI NU S-A CONTESTAT NIMIC din toate acestea SI NICI TIMP DE 5 luni dupa aceea) – lucruri pe care eu NU LE MAI POT DOVEDI ACUM pentu ca masinile sunt reparate.
• In normele din 2010 este trecut (DAR CUI II PASA?):
Art 36 (3) Asigurătorul RCA are obliga_ia să comunice în scris asiguratului si păgubitului inten_ia de a desfăsura investiga_ii privind producerea accidentului, în termen de maximum 10 zile de la data avizării daunei.
(4) În termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA este obligat:
a) fie să răspundă cererii păr_ii solicitante, formulând oferta de despăgubire potrivit propriilor investiga_ii cu privire la producerea evenimentului asigurat, în cazul în care se dovedeste îndeplinirea condi_iilor de asigurare si producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA;
b) fie să notifice păr_ii prejudiciate motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau par_ial, preten_iile de despăgubire.
(5) Asigurătorul RCA este obligat să elibereze asiguratului/utilizatorului, în termen de 15 zile de la înregistrarea solicitării acestuia, un certificat privind daunele înregistrate, pe parcursul ultimilor 5 ani de rela_ii contractuale, sau absen_a acestor daune.
Art. 37. - Dacă asigurătorul RCA nu îsi îndeplineste obliga_iile în termenele prevăzute la art. 36 sau si le îndeplineste defectuos, inclusiv dacă diminuează nejustificat despăgubirea, la suma de despăgubire cuvenită, care se plăteste de asigurător, se aplică o penalizare de 0,1%, calculată pentru fiecare zi de întârziere.

Art. 38. (2) Depunerea cererii de despăgubire cu privire la producerea evenimentului asigurat prin poli_a de asigurare RCA reprezintă avizare de daună si obligă asigurătorul RCA răspunzător să deschidă dosarul de daună, să efectueze constatarea pagubelor, să comunice în scris păr_ii prejudiciate cu privire la documentele ce trebuie depuse pentru solu_ionarea cererii de despăgubire si să solu_ioneze cererea de despăgubire în termenul legal.

• Mi s-a spus ca pot da in judecata SOFERUL VINOVAT iar el mai apoi firma asiguratoare pentru a dovedi veridicitatea accidentului. OARE ACEASTA SA FIE SINGURA CALE? Asiguratorul nu trebuia sa ma anunte sa revin la o noua constatare si sa nu stea LINISTIT SI TACUT pana i se cere decontarea in urma reparatiei. Printre altele, tot verbal afirma ca documentele de intrare in reparatie NU CONSTITUIE DOVADA DE ACCEPTARE A ACCIDENTULUI (dar atunci ce e???) produs de soferul asigurat, dar chiar si normele CSA vechi (5/2010) spun ca trebuia sa ne informeze pe amandoi proprietarii de necesitatea continuarii verificarilor – lucru care nu s-a intamplat.
• Mi s-a spus ca nu se poate aplica noile norme 14/2011, si sa forteze ASIGURATORUL care nu m-a informat in 3 luni sa plateasca, pentru ca dosarul a fost deschis in septembrie, chiar daca in N14/2011 spune ca „Art. 1. (3) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui CSA nr. 5/2010 pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 344 din 25 mai 2010.”
• Este oare singura cale este acest cerc vicios:
Pas1: Eu pagubit (acoperit si cu un CASCO) platesc reparatia la SERVICEUL AGREAT de ASIGURATOR si dau in judecata un sofer acoperit de o polita obligatorie si recuperez banii
Pas2: El da in judecata firma de asigurari pentru ca aceasta refuza plata (si nici nu ne informeaza) fara a ne fi chemat la o expertiza (fraza cel mai des utilizata e „expertii nostri au constatat”) pentru a verifica acuzatiile pe care le formuleaza dupa ce masina a fost reparata. Mai mult, intre timp soferul vinovat plateste o asigurare mai mare (in ianuarie 2012) pentru ca figureaza cu daune platite pentru accidentul in cauza.
Pas3: Firma de asigurari sta nepasatoare si nu plateste daunele, dar incaseaza prima majorata, iar la nevoie mai da print si pune la dosar o piesa pe care nimeni nu ii cere sa dovedeasca transmiterea in scris in termen

- Daca vedeti si alta cale va rog sa imi dati si mie o idee, ca nu prea sunt familiarizat cu salile de judecata
Cel mai recent răspuns: cristian2012 , utilizator 12:33, 22 Martie 2012
Varianta sa il dati in judecata pe cel vinovat nu este una buna, pentru ca el este in regula, avand la data producerii evenimentului RCA valabil la un asigurator autorizat CSA.
Daca in momentul in care ati dus masina in service aveti un accept al devizului de catre asigurator, atunci aveti toate sansele de castig in instanta.Recomandarea mea este sa apelati la un avocat cu experienta in acest domeniu.
In alte raspunsuri am gasit>
"
In mod normal, in urma eliberarii devizului de reparatii de catre service, asiguatorul trebuia sa isi dea acceptul inainte sa ca masina sa intre in reparatii...acum ar fi fost doar o formalitate

"

Eu nu stiu daca s-a produs acest pas, dar stiu ca inaite de a ma chema in reparatie s-a cumparat piesa de la o firma "agreata (din nou) de asigurator"

In alte raspunsuri am gasit>
"
In mod normal, in urma eliberarii devizului de reparatii de catre service, asiguatorul trebuia sa isi dea acceptul inainte sa ca masina sa intre in reparatii...acum ar fi fost doar o formalitate

"

Eu nu stiu daca s-a produs acest pas, dar stiu ca inaite de a ma chema in reparatie s-a cumparat piesa de la o firma "agreata (din nou) de asigurator"
Solutia (din pacate) nu poate fi alta decat o chemare la mediere +notificare, in cursul careia trebuie sa mentionati toate incalcarile comise de asigurator, urmata de chemarea in judecata.Suma pretentiilor de despagubire atat pentru reparatii cat si pentru penalitatile cauzate de incalcarile comise, vor constitui argumentul forte (prin notificare scrisa) pe care il veti folosi pentru a avea succes, daca nu imediat, cel putin in instanta.Numai in fata instantei nu mai pot "duce cu vorba" si ei stiu acest luru, precum si faptul ca majoritatea pagubitilor din diverse motive nu apeleaza la justitie.
Din descrierea evenimentului, aveti suficiente probe pentru a dovedi incalcarile comise in scopul amanarii repetate a despagubirii.Poate gasiti totusi un avocat care sa va reprezinte urmand sa-si primeasca onorariul in baza cheltuielilor de judecata, daca va trebui pana la urma sa deschideti actiunea.Dupa modul "standardizat" de operare, parerea mea este ca veti obtine despagubirea in urma medierii, evitandu-se astfel o majorare a costurilor prin proces.Veti fi "momit" cu diferite oferte-sume de bani, (evident in crestere) pentru a se evita continuarea procedurii de chemare in judecata.Cred ca este evidenta nevoia de ajutor calificat minutios! Succes!
Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
nucu$, utilizator
Puteti sa detaliati

nucu$ a scris:

Solutia (din pacate) nu poate fi alta decat o chemare la mediere +notificare, in cursul careia trebuie sa mentionati toate incalcarile comise de asigurator,

Dupa modul "standardizat" de operare, parerea mea este ca veti obtine despagubirea in urma medierii, evitandu-se astfel o majorare a costurilor prin proces.




o chemare la mediere =

Ar trebui sa trimit o cerere scrisa la ASTRA cu specificarea amanuntelor prezentate si aici si cu alte dovezi (majorarea politei RCA vinovat-exista posibilitatea daca ASTRA vrea sa elibereze dovada art36 (7) Nore 14/2011 pentru ca in prima faza nu a binevoit sa elibereze aceasta dovada daca nu s-a specificat baza legala) ?

CSA-ul nu trebuia sa ceara dovada indeplinirii art 36 (3) si (4) din oficiu?

Notificare = ?

Chiar si firma mea de asigurare unde am CASCO acum spune ca trebuie sa dau in judecata soferul vinovat desi el e acoperit cu RCA, dar nu s-a oferit sa repare masina cand am intrebat. E o fratie de nedescris.

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
cristian2012, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier (tamponare) cu autor baut mariuselectric mariuselectric Va rog frumos, sa-mi raspundeti la urmatoarea problema cu care ma confrunt: In data de 10.07.2012, ora 11, conduceam autoturismul proprietate personala pe ... (vezi toată discuția)
Dosar de dauna carpatica manuela78 manuela78 Afara era polei, ningea, viscolea si eu ma deplasam incet cu microbuzul de transport persoane regulamentar pe banda mea de mers. O masina care venea din fata a ... (vezi toată discuția)
Accident auto anamariamed anamariamed Buna ziua, am si eu o nelamurire in ceea ce priveste solutionarea unei daune auto. Astazi am fost implicata intr-un accident auto, eu am intrat in depasirea ... (vezi toată discuția)