Am infiintat o pfa in aprilie 2011.De atunci am si contract cu casa de sanatate pt care platesc contributia trimestrial si contract individual cu casa de pensii pt care platesc lunar 232lei.In aceste conditii pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului in cazul in care raman insarcinata?
Daca nu,imi puteti spune ce alta contributie trebuie sa platesc si unde sa ma adresez pt aceasta?
Va multumesc.
Se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă nu s-a plătit contribuţiile de asigurări sociale.Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.
Asadar, pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele |prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
1. - Dvs. puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului aveti venituri din activitatea de PFA..
- Nu conteaza daca ati platit sau nu contributiile (plata acestora va ajuta la stagiul de cotizare la pensie si la sanatate).
2. Va redau din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Ce reprezintă concediul în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă?
Solutie: În cazul acestor persoane, concediul reprezintă întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. De asemenea, în cazul asociaţilor din cadrul unor societăţi comerciale, care nu pot prezenta documente care să ateste faptul că nu realizează venituri profesionale pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, aşa cum se menţionează la art. 6 alin. (5) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul în indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, denumite în continuare Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, este suficientă declaraţia pe propria răspundere a persoanei că nu realizează astfel de venituri şi data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului, datele şi informaţiile prezentate de respectiva persoană fiind supuse Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.
3. Ar fi bine daca ati citi OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.