avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Vanzarea unei constructii, fara terenul aferent?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Vanzarea unei constructii, fara terenul aferent?

As vrea sa va intreb daca este posibila, in conditiile legale actuale, vanzarea unei constructii, in cazul in care proprietar al terenului pe care a fost edificata este o alta persoana decat proprietarul constructiei si in ce conditii?...precizez ca este vorba de vanzarea catre proprietarul terenului aferent constructie!
Intrucat, evident situatia se va indreapta spre un litigiu in instanta intre proprietarul terenului care a cerut ridicarea cladirii si aducerea la starea initiala si proprietarul cladirii care ii va contesta titlul...va intreb daca vanzarea s-ar putea face si ulterior in fata instantei, printr-o tranzactie judiciara?
va multumesc, tuturor
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 17:54, 21 Iunie 2012
Incercati sa ajungeti la un acord cu proprietarul terenului si sa faceti vanzarea, fara a mai ajunge in instanta.
Pai tocmai asta va intrebam - daca si in ce conditii s-ar putea face aceasta vanzare?!
Iar eu va sfatuiam evitati actiunea in justitie. Credeam ca se intelege ca vanzarea este posibila.Problema este momentul la care intervine vanzarea. Daca aceasta se efectueaza dupa ce depuneti actiunea in instanta, riscati sa pierdeti si bani, si timp...de aceea va sfatuiam sa incercati sa ajungeti la un acord si sa nu va complicati cu actiuni litigioase, al caror rezultat este,de foarte multe ori, nesigur.
Mergeti impreuna la un notar si vindeti constructia proprietarului terenului. Se pare insa ca dvs nu aveti o relatie amiabila cu proprietarul terenului si de aceea s-ar putea sa ajungeti in instanta. Cel mai bine ar fi sa discutati si sa va intelegeti, pentru ca astfel veti cheltui mai putin, ambele parti.
Proprietarul cladirii are un drept de superficie (de folosinta) asupra terenului de sub cladire cat timp cladirea se afla ridicata pe teren... deci poate dispune cum doreste de bunul pe care l-a cumparat... respectiv sa vanda. Vanzarea cladirii se poate face chiar si proprietarului terenului.. in situatia in care se inteleg la bani si acesta vrea sa cumpere.

Nu inteleg din expunerea dvs. de unde ar rezulta litigiul. Instanta va recunoaste dreptul de superficie.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. aș dori să știu dacă dreprul de superfice se transmite ... Petrisca Elena Petrisca Elena Buna ziua. Aș dori să știu dacă dreprul de superfice se transmite prin moștenire! Mulțumesc frumos! (vezi toată discuția)
Dr de proprietate aporancea aporancea in cazul in care se incheie un contract intre o parte care detine in proprietate un teren si o alta parte care se obliga a ridica o constructie pe acest teren ... (vezi toată discuția)
Probleme de intabulare.... TomaGradinaru TomaGradinaru O societate agricola a cumparat in 1990 un fost IAS cu o cladire si un teren. In prezent Primaria din raza respectiva a castigat terenul. Societatea vrea sa ... (vezi toată discuția)