avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Aș dori să știu dacă dreprul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Aș dori să știu dacă dreprul de superfice se transmite ...

Buna ziua.
Aș dori să știu dacă dreprul de superfice se transmite prin moștenire!
Mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:14, 6 Septembrie 2024
Buna ziua. In principiu da, insa este nevoie de mai multe detalii, intrebarea este cam prea vaga.
Depinde si cum s-a constituit dreptul, depinde si pe ce perioada, depinde de mai multe elemente.
Dreptul de superfice a fost facut de tatăl meu în favoarea fratelui meu in vara anului 2020 pe 99 de ani cu titlu gratuit pentru a putea construi fratele meu o bucătărie.In decembrie 2020 ,fratele meu a decedat si când a facut succesiunea, nepotul și cumnata mea,după fratele meu notara nu a vrut să-i treaca și superficea in moștenire spunând că aceasta nu se moștenește.Între timp a decedat și tatăl meu anul acesta în februarie,iar nepotul si cumnata vor să-mi vândă mie clădirea si nu pot deoarece există acea superfice .Notarul la care am fost pentru vânzare susține că trebuia teecută în certificatul de moștenire atât clădirea cât și superficea și atunci puteam să facem vânzarea. Ce este de făcut?
Daca mi-ar da frații și mama mea nuda proprietate a terenului în urma succesiunii după tatăl meu ar putea să-mi vândă nepotul clădirea?

trandafir2 a scris:

Buna ziua. In principiu da, insa este nevoie de mai multe detalii, intrebarea este cam prea vaga.
Depinde si cum s-a constituit dreptul, depinde si pe ce perioada, depinde de mai multe elemente.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dezbateti moștenirea după tata, după care faceți partajul cu frații și mama, partaj prin care va luați terenul aferent casei
Ulterior, cumnata și nepotul va vând construcția, iar superficia se va stinge prin consolidare. Căci dvs ați devenit și proprietar al terenului și proprietar al construcției
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2024
raluk0207, utilizator
Mulțumesc frumos!
Asta am vrut să știu pentru că notarul de la tg jiu a zis ca daca moștenesc nuda proprietate este ca si când aș primi ceva lupsit de conținut și nu mă ajută

Ultima modificare: Joi, 29 August 2024
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sau invers: cumnata și nepotul va vand construcția, după care dezbateti moștenirea după tată si va luați terenul la partaj.
Ideea e sa ajungeți și proprietarul construcției și al terenului, astfel încât superficia sa se stingă prin consolidare.
Eu nu cred ca tata era nud proprietar. În viziunea mea, tata a rămas proprietar deplin. Ca nu a transmis folosinta bunului. Practic nu si-a "știrbit " dreptul de proprietate, lipsindu-l de atributul folosinței.

Fratele dvs a avut doar un drept de folosinta asupra terenului aferent construcției.
Superficia este dreptul de proprietate asupra construcției edificata pe terenul altuia.
Nu o modalitate de transmitere a folosinței.
Eu asa vad...
Ultima modificare: Joi, 29 August 2024
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua ! reprezint un ong. urmeaza sa construim o cladire ... LaurentiuGuiu LaurentiuGuiu Buna ziua ! Reprezint un ONG. Urmeaza sa construim o cladire pe un teren dat de catre primaria unei localitati, pentru construirea unui after school. Terenul ... (vezi toată discuția)
Constructor pe terenul altcuiva. cine e proprietar si cine plateste impozitul? eliza78 eliza78 o societate incheie contract de inchiriere pentru un teren liber de constructii cu o cooperativa. intre timp chiriasul construieste 2 cladiri pe acest ... (vezi toată discuția)
Bunuri din domeniul public luiza2008 luiza2008 :)Buna ziua, Va rog sa imi raspundeti la o intrebare,daca se poate: poate exista un drept de superficie in ceea ce priveste bunurile din domeniul public? Va ... (vezi toată discuția)