avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Articolul 180 c.pen.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Articolul 180 c.pen.

Procesul meu penal s-a incadrat sub Articolul 180, Codul Penal.
Prin urmare as dori sa aflu detalii cu privire la acest articol.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihaela Farmus , Avocat 18:48, 11 Mai 2012
Art. 180
Lovirea sau alte violente

(1) Lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

( 1 ind.1) Faptele prevazute la alin. 1 savârsite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.

(2) Lovirea sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2 ind.1) Faptele prevazute la alin. 2 savârsite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu închisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda.

(3) Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. În cazul faptelor prevazute la alin. 1ind.1 si 2 ind.1actiunea penala se pune în miscare si din oficiu.

(4) Împacarea partilor înlatura raspunderea penala, producându-si efectele si în cazul în care actiunea penala a fost pusa în miscare din oficiu.

Articolul 180 cod penal are urmatorul cuprins:”(alin.1)Lovirea sau orice alte acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda. (alin. 2) Faptele prevazute la alin. 1 savarsite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.”

In practica, lovirea presupune o multitudine de acte de agresiune ale unei persoane impotriva altei persoane, prin folosirea fie a corpului propriu, fie a unor obiecte contondente sau chiar a unor acte de violenta morala. Constituie infractiunea de lovire si aruncarea in victima cu un obiect, dar si lovirea acesteia cu palma, piciorul ori alta parte a corpului, ca si amenintarea victimei care in fuga cade si se loveste. Ca exemplu de act de violenta poate fi asmutirea unui caine asupra victimei, care are ca urmare muscarea sau trantirea la pamant a acesteia, precum si tragerea de par, de urechi sau chiar punerea unei piedici urmate de caderea victimei. S-a retinut ca act de violenta chiar si suferinta pricinuita de victima ei insesi printr-un accident, daca acesta constituie rezultatul constrangerii infractorului.

Nu intotdeauna violenta sau lovirea sunt rezultatul unei actiuni, ci pot fi si urmarea unei inactiuni, spre exemplu cand infractorul are cunostinta de faptul ca un scaun este stricat insa nu opreste victima sa se aseze pe el.

Forma agravata a infractiunii

Constituie aceeasi infractiune, dar in forma agravata, “lovirea si alte violente care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile”. Pedeapsa in acest caz este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani, iar atunci cand sunt savarsite asupra membrilor familiei, inchisoare de la 1 la 2 ani sau amenda.

Dovada lovirii si a altor violente

Lovirea este mai usor de dovedit, prin vanataile, ranile sau echimozele produse de actul in sine. In cazul altor violente insa, trebuie stabilit cu exactitate care este suferinta produsa de actul infractorului. In plus in ambele cazuri este esentiala pentru existenta infractiunii, dovedirea legaturii cauzale intre lovire sau o alta violenta si suferinta produsa victimei. Cu alte cuvinte, se cere ca suferinta sa fie efectul obligatoriu al lovirii sau violentei. Dovada infractiunii in forma simpla sau agravata se poate face prin certificatul medico-legal, care atesta care au fost ingrijirile medicale acordate si durata lor, insa nu este exclus si orice alt mijloc de proba. Nu este obligatoriu ca ingrijirile sa fie acordate de un medic sau de o persoana cu pregatire sanitara, atat timp cat se dovedesc ingrijirile acordate. De retinut ca nu are valoare probanta concediul medical, pentru ca nu este relevanta perioada de concediu in dovedirea ingrijirilor medicale efectiv primite si a zilelor afectate acestora.

De asemenea, vor constitui infractiune numai acele loviri si violente savarsite cu intentie, intrucat codul penal nu sanctioneaza tentativa ori actele pregatitoare la aceasta infractiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agresiune la locul de munca sorintudorel sorintudorel am fost batut la locul de munca de catre administratorul firmei, caror organe ma adresez pentru a rezolva situatia? (vezi toată discuția)
Penal nucusor nucusor care este pedeapsa pentru lovire daca se argumenteaza doar cu o adeverinta medicala.eliberata de la urgenta ? (vezi toată discuția)
Care este pedeapsa si cuantumul despagubirilor care se acorda aiai aiai unui inculpat trimis in judecata pt. infractiunile de loviri si alte violente prev. de art.180 alin.2 indice1 CP (3 fapte) cu aplicarea art.33 lit.a CP ... (vezi toată discuția)