Pentru ca intrebarea dvs. nu vizeaza decat obtinerea unor infromatii cu privire la derularea procesului penal in ansamblul sau, se poate face o mica schema , iar daca doriti informatii suplimentare, intrebati-ne:
Procesul penal se deruleaza in doua faze, iar fiecareia dintre cele doua faze ii corespund anumite etape .
Mai intai, pentru a se declansa procedura penala, este necesara sesizarea ( sau autosesizarea) organelor de cercetare penala, prin plangere sau denunt. Cu alte cuvinte, savarsirea unei infractiuni trebuie adusa la cunostinta organelor de cercetare penala,pentru ca acestea sa poata incepe desfasurarea actelor care se impun.
Anterior declansarii urmaririi penale insa, se efectueaza anumite acte , de catre lucratorii politiei , numite acte premergatoare, cu scopul de a completa informatiile organului de urmarire penala si pentru a le aduce la nivelul unor constatari care sa determine inceperea urmaririi penale, de a verifica informatiile detinute, confirmand sau infirmand concordanaa acestora cu realitatile faptice ale cauzei si, după caz, de a fundamenta convingerea organului de urmărire penala referitoare la solutia de neurmarire penala, potrivit art. 228 C. proc. pen.
Daca din actele premergatoare efectuate va rezulta ca nu se poate incepe urmarirea penala,datorita unuia sau mai multor motive prevazute de lege( si cuprinse in art. 10 al Codului de procedura penala) , organul de cercetare penala va emite o rezolutie cu propunerea de neincepere a up, rezolutie pe care o va inainta procurorului , iar acesta , dupa caz, o va confirma sau infirma. In aceeasi maniera va proceda si daca din probele stranse a rezultat ca se impune declansarea urmaririi penale, de data aceasta va emite o rezolutie , motivata, cu propunerea de a se incepe up.
Impotriva acestor solutii persoana nemultumita va putea face plangere la organul ierarhic, in temeiul art. 278, 278^1 Cod de procedura penala.
In cazul declansarii urmariii penale , faptuitorului i se atribuie calitatea de invinuit si urmeaza a fi audiat , poate fi retinut, poate fi arestat, si o alta serie de masuri prevazute de lege.
La finalul urmaririi penale , invinuitului /inculpatului ( calitatea de inculpat se dobandeste odata cu punerea in miscare a actiunii penale) , i se prezinta materialul de urmarire penala , se emite rechizitoriul ( adica actul de inculpare si de sesizare a instantei cu judecarea acelei cauze penale). Apoi, urmeaza faza de judecata, cu etapele ei , de la judecata in fond si judecata in caile de atac ordinare( si extraordinare, daca este cazul), condamnarea ( sau achitarea, dupa caz, inlocuirea raspunderii penale, etc. Si , bineinteles, punerea in executare a hotararii penale definitive.
Probabil ca am mai omis cate ceva, insa pentru a descrie in detaliu fiecare faza si etapa , precum si posibilele variante de rezolvare a actiunii penale si actiunii civile din procesul penal( daca este cazul), ar insemna sa scriem aici intreg codul de procedura si , pe deasupra , un tratat de drept, cel putin .