avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Obligatii PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Obligatii PFA

buna ziua,

In momentul de fata lucrez pe baza de PFA, nefiind salariata nicaieri. Doresc sa stiu daca se merita se-mi inchei un contract de munca (fictiv) in alta parte, pentru a reduce impozitele. Eu am incheiat cu Casa de Pensii un contract de asigurare, pe venitul minim si suma lunara de plata este 222. Venitul meu este mult mai mare dar nu ma intereseaza sa platesc mai mult pentru pensii. Ar trebui sa declar la pensii care este venitul meu real sau am avut dreptul sa-mi aleg singura suma asigurata? O contabila mi-a spus ca ma pot angaja la propriul PFA. Ca t de mult s-ar reduce impozitele in cazul asta?

multumesc
Maria
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 21:49, 15 Mai 2012
A va angaja la propria PFA ar fi atat lipsit de sens, cat si de logica, deoarece Dvs. nu aveti nevoie de venituri salariale, odata ce TOATE veniturile sunt ale Dvs. Nemaivorbind ca angajandu-va la PFA proprie - contributiile de plata ar fi mai mari si va si complicati degeaba...
Nu am inteles daca sunteti impozitata in sistem real sau pe baza de norma de venit? Conventia pe care ati incheiat-o cu casa de pensii este in nume propriu sau ca PFA?
Ar fi totodata de stiut ce activitate desfasurati.
declaratia individuala de asigurare e in nume propiru - pentru venitul minim. Lunar am de plata 222 lei. Voiam sa stiu daca eu castig mai mult ca PFA, trebuie sa platessc in functie de cat castig. Desfasor activitatile 7021, 7022. Nu stiu cum sunt impozitata, de inde pot afla?
referitor la angajarea in propriul PFA si mie mi se pare ilogic, dar aceasta solutie mi-a fost furnizata de 2 contabili.
va multumesc
1. Acum, cunoscand activitatea desfasurata, nu mai este necesar sa verificati declaratia 220, prin care ati optat asupra formei de impozitare, deoarece aceasta activitate nu este admisa la norma de venit, ceea ce inseamna ca platiti impozit in sistem real, conducand evidenta contabila cf. Ord. 1040/2004.
2. La casa de pensii NU in nume propriu trebuie incheiata conventia, ci in calitate de PFA, asa ca va recomand sa modificati pana nu va fi tarziu...
multumesc pentru raspuns
M-am uitat inca o data pe declaratia de asigurare, datele sunt cele personale iar la categorie asigurat am bifat 5.3, adica PFA, deci cred ca e ok.
Nu m-am lamurit, am dreptul sa-mi aleg eu ce venit asigur sau 31,3% se aplica la venitul real?
multumesc
Maria Coman
Codul fiscal prevede la art. 296^22-Baza de calcul
(1) „Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale”.
Adica, 2117*0,35=741 lei (venit asigurat); 741*31,3%=232 lei/luna (CAS).

Alte discuții în legătură

Contributii sociale pentru pfa ContSters237549 ContSters237549 Vreau sa ma inregistrez ca persoana fizica autorizata cu activitate principala cod CAEN 6201 - activitati de realizare software la comanda . Pentru acest cod ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa catalinalucia catalinalucia Buna, Am un pfa la care sunt si angajata ce anume trebuie sa mai platesc inafara de 16% impozit pe venitul net si contributiile la salarii. Astept un ... (vezi toată discuția)
Pfa smartcars smartcars buna ziua, o firma mi-a oferit un job cu o conditie : sa ma plateasca ca PFA. ce taxe trebuie sa achit eu ca si PFA ? banuiesc ca exista un 16%, dar mai ... (vezi toată discuția)