avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servituti, sant comun
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servituti, sant comun

Buna ziua,

Referitor la servituti, as avea o intrebare. Situatia din teren este urmatoarea. Am o curte care da in strada, inspre strada este inchis cu gard (beton+lemn). Curtea este marginita pe laturi de casele vecinilor (din stanga si din dreapta). Ambele case ale vecinilor nu au streasina de scurgere pe fata dinspre curtea mea (de fapt au acoperisuri in doua ape, orientate spre drum si partea opusa). Pe o latura exista un sant (aproximativ semi-betonat) de scurgere, pe care se scurg ape de ploaie, de undeva din gradinile din spatele caselor. Pe latura cealalta nu exista nici un sant de scurgere, vecinul respectiv are chiar un burlan pe la mijlocul curtii care improasca apa la mine in curte. Tot pe aceasta latura, cam la vreo 20 m, am cu acest vecin un zid comun, de vreo 3m (ambii avem cate o incapere de-o parte si de alta a zidului comun). Cam asta ar fi situatia din teren, eu am cumparat casa cu aceasta curte in urma cu cativa ani.

*** Problema:
In localitate au inceput lucrari de canalizare. Vecinul de pe latura unde nu exista nici un sant de scurgere vrea sa isi faca lucrarile de conectare la canalizare prin curtea mea, pretinzand dreptul la jumatate de metru de sant (presupun ca este vorba de Codul civil art. 615, picatura streasinilor - insa nu exista acea streasina). Eu am alt plan pentru canalizare si nu vreau sa ma trezesc cu un sant pe care nu l-am avut cand am cumparat casa. Pot sa imi impiedic vecinul sa isi faca aceasta lucrare (de fapt poate linistit sa si-o faca prin obor, cativa metri mai incolo, singura diferenta e ca deranjul ar fi la el in curte, nu la mine). Cu ce consecinte? Ce alte articole de lege ar trebui sa studiez?

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2012
Lucican2010, utilizator

Alte discuții în legătură

Pante acoperisuri conform legislatiei Techno Techno Va salut, am o intrebare, vreau sa acopar un carport situat intre limita de proprietate (gard) si casa. Distanta intre gard si casa este de 3,60m. Intentionez ... (vezi toată discuția)
Picatura streasinii hesperos hesperos Buna ziua. Am si eu o intrebare, referitoare la o problema cu vecinul: pentru a-mi putea mansarda casa am nevoie de stilpi de sustinere pentru aceasta in ... (vezi toată discuția)
Latime acoperis hesperos hesperos Buna ziua, exista vreo reglementare referitoare la acoperis in situatia in care zidul casei este exact pe limita de proprietate cu a vecinului, acoperisul ... (vezi toată discuția)