avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cand si cum se poate redobandi permisul de conducere?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cand si cum se poate redobandi permisul de conducere?

"In temeiul art.71 alin.2 Cod Penal,va interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a-teza II,b,Cod penal pe durata executarii pedepsei.
In aceste conditii cind si cum se poate redobandi permisul de conducere.
MULTUMESC!
1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare. Mai multe detalii gasiti aici: www.avocatnet.ro/content/art...


Un domn politist spunea ca redobandirea se poate realiza si la sase luni de la sentinta,la terminarea acesteia in cazul prezentat.
bebi-63 a scris:

Un domn politist spunea ca redobandirea se poate realiza si la sase luni de la sentinta,la terminarea acesteia in cazul prezentat.


Doar daca ai avut parte de o pedeapsa cu executare (in regim de detentie). In caz contrar, daca ai primit o pedeapsa cu suspendare, trebuie sa astepti 1 an de la sentinta finala.
Termenul dupa care va puteti prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere difera in functie de pedeapsa aplicata si modalitatea de executare.
Cum insa ati indicat doar o parte din dispozitivul hotararii, aveti aici disp.art 116 din Oug.195/2002 care reglementeaza toate situatiile si termenele aferente pedepselor aplicate:
Art. 116.
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
..........................
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că:
a) este aptă din punct de vedere medical;
b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).

Termenul de 6 luni este aplicabil in situatia celor 3 variante de pedeapsa , asa cum sunt prevazute la lit.a), respectiv amenda, pedeapsa cu executare in regim de detentie sau cu executare la locul de munca.
Dacă solicitantul îndeplineşte aceste condiţii atunci, el se poate prezenta la o şcoala de şoferi autorizată pentru înscrierea la cursuri în vederea redobândirii permisului anulat.


Întocmirea dosarului pentru prezentarea la examenul de redobândire al permisului de conducere, presupune necesitatea următoarelor documentele:

cerere tip de prezentare la examen, completată şi semnată personal de solicitant;
fişa de şcolarizare, completată cu datele personale ale solicitantului, care va cuprinde pe verso şi avizul medical;
avizul psihologic;
certificat de cazier judiciar;
fişa deţinătorului permisului de conducere - taxa de examinare;
copie act de identitate;
copie act de studii;
copia hotărârii judecătoreşti de condamnare, cu menţiunea definitivă;
dovada anularii permisului de conducere anterior, eliberată la cererea solicitantului, de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie care a dispus anularea permisului.

Depunerea dosarului cu toate documentele de mai sus se face personal de către titular având asupra sa actul de identitate în original, la ghişeul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor unde solicită să fie examinat.





Atunci când vi s-a anulat permisul de conducere pentru săvârşirea unor faptele prevăzute la art.114, alin.1 din O.U.G.195/2002, aveţi posibilitatea să redobândiţi dreptul de a conduce autovehicule, respectiv să obţineţi un nou permis de conducere. Numai în situaţia în care fostul titular al permisului de conducere îndeplineşte una din condiţiile art. 116, alin.1, lit. a,b,c,d menţionate mai jos, atunci acesta poate solicita aprobarea prezentării la examen în vedere redobândirii permisului de conducere, pentru toate categoriile avute anterior. Astfel, pentru redobândirea permisului de conducere care a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare, solicitantul se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, dacă a intervenit una din situaţiile următoare (art. 116, alin.1, lit.a,b,c,d):

au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
a intervenit amnistia; (potrivit art. 119 din Codul penal, amnistia înlătura răspunderea penală pentru fapta săvârşită daca intervine după condamnare, ea înlătura şi executarea pedepsei pronunţate, precum şi celelalte consecinţe ale condamnării);
interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis niculaie florin niculaie florin buna seara.am permisul retinut de politie.am primit condamnare:8luni de inchisoare cu suspendare 2ani cu incercare si o amenda de 1000lei .au trecut2ani de ... (vezi toată discuția)
Anul trecut am fost condamnat la un an si sase luni cu suspendare pentru refuz recoltare probe biologice naecostache naecostache Nu am primit de la judecatori buftea nici o instiintare asupra acestui fapt,ce pot face deoarece am inteles ca de la un an de la sentinta pot recupera ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis auto alex2150 alex2150 buna ziua, as vrea sa stiu si eu cand as putea sa dau de permis din nou , mi-a fost anulat de judecatorie pe 20 aprilie se face un an de cand s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)