avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
Inainte de toate, mentionez: relatie de rudenie foarte frumoasa si stransa.
Fratele a 2 surori decedeaza in luna mai 2011. Inmormantare pregatita de sotie cu ajutor de la nepot, refuza orice ajutor banesc din partea surorilor, spunand ca se descurca. Surorile, de bun augur si f mult bun simt, nici nu se gandesc sa aduca aminte de mosteniri,bani,pretentii, cu atat mai putin in acele momente extrem de grele. Ele au vrut sa o lase pe sotia in varsta (70 ani) sa-si duca batranetile linistita. Insa surpiza, la exact 6 luni si 12 zile, ""saraca batranica"" a dat fuga la notar sa deschida succesiunea fara sa anunte pe nimeni. Printr-o conjunctura, surorile au fost anuntate de aceasta vizita de la o terta persoana, iar in urma telefonului dat la notar, notarita suspenda actiunea si trimite partile la judecata.
Intrebare mea este daca intradevar daca au trecut cele 6 luni in care nu a avut loc acceptare tacita sau expresa, sansele sunt de 100% in favoarea sotiei.
Motivul pentru care am vrut sa mergem mai departe in judecata si dorim acceptarea succesiunii: sotia defunctului este de rea credinta, daca ar stii defunctul cum se comporta,ce vorbeste si ce a facut cu surorile lui, s-ar rasuci in mormant.
Cel mai recent răspuns: SararoiuL , utilizator 16:06, 19 Mai 2012
Ar trebui ca surorile sa ceara o repunere in termenul de optiune succesorala, ceea ce este foarte greu pt ca se face in anumite conditii....pe care nu le intrunesc dansele in momentul de fata si asa cum ne ati spus dvs in mesaj.
Totusi consultati un avocat.
Daca surorile nu pot aduce dovezi ca au acceptat expres sau tacit mostenirea, atunci sotia are toate sansele să le declare străine de succesiune.
Sansele nu cred ca sunt de 100%...
Chestiunea cu repunerea in termenul de prescriptie insa nu cred ca o veti reusi.

Problema dvs. trebuie analizata cu mare atentie deoarece astfel de procese pot avea detalii si ascunzisuri care pot schimba soarta procesului.
Sunt perfect de acord cu Joha care va indruma spre avocat deoarece raspunsul la intrebare il veti afla doar daca veti proceda asa.

Este foarte greu sa intelegeti singur anumite notiuni de drept care sunt foarte sensibile si de mare interpretare.
Este posibil sa aveti sanse dar sa nu stiti.
Daca nu aveti sanse deloc tot de la avocat il puteti afla.
Daca nu aveti sanse macar ati putea scapa de cheluielile de judecata.
Adica in afara de a pierde mostenirea veti mai avea si bani de dat daca pierdeti procesul.
Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
SararoiuL a scris:

....Inmormantare pregatita de sotie cu ajutor de la nepot, refuza orice ajutor banesc din partea surorilor, spunand ca se descurca.


Cine e nepotul? Fiul cui?

Este nepot dupa sora, adica fiul surorii nevestei defunctului

Alte discuții în legătură

Succesiune ioana2004vali ioana2004vali Buna ziua! Ce sanse am ca mostenitor daca nu am facut declaratia de acceptare la succesiune in termenul de 6 luni? Mentionez ca am facut aceasta declaratie ... (vezi toată discuția)
Succesiune ynna ynna buna ziua, va rog mult a ma ajutati, am o speta: in urma decesului lui A (in anul 2000) a ramas un imobil si teren aferent; mostenitorii sunt B,C,D - copii ... (vezi toată discuția)
Neacceptarea succesiunii in termenul legal de optiune succesorala voineamaria voineamaria Buna ziua, Sotia unchiului meu a decedat in iunie 2012 si i-a lasat un testament universal sotului. Sotia a avut cancer la stomac. Sotia decedata avea un ... (vezi toată discuția)