avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua! Ce sanse am ca mostenitor daca nu am facut declaratia de acceptare la succesiune in termenul de 6 luni? Mentionez ca am facut aceasta declaratie imediat ce am primit citatie de la notariat, adica am depasit cu cateva zile cele 6 luni, deoarece nu am cunoscut legea si celalalt unchi mostenitor nu vrea sa ne accepte (suntem 3 surori).
Mai specific ca una din surori, nefiind in tara, nu a stiut de moartea matusii, deoarece nu am anuntat-o noi pt ca nu suntem in relatii bune. Acum ea are vreo sansa la succesiune? va impartii partea noastra cu unchiul sau are ea dreptul la partile noastre?
Noi suntem trase la raspundere ca nu am anuntat-o de moartea matusii? Matusa decedata avea 2 frati, unul traieste si unul era tata care a decedat de multi ani. Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: ioana2004vali , utilizator 14:24, 1 Iulie 2010
buna ziua!
pt aceea sora care nu a avut cunostinta de deces, tremenul de optiune succesorala va curge de la data la care aflat.
ea va putea solicita repunerea in termenul de optiune succesorala.
da, ar fi sanse daca dovediti ca ati facut acte de acceptare tacita a mostenirii
Nu stiu in ce masura ar functiona o repunere in termen.Eu am rezerve in aceasta privinta.
Daca considerati ca se merita efortul va puteti angaja avocat pentru a evita surprize neplacute.
Intai de toate trebuie sa consultati avocatul ca sa inteleaga clar cum se prezinta situatia.

avocat Claudiu Lascoschi
Multumesc pentru raspunsul prompt!
Succesiunea se dezbate in Ardeal. Problema este ca noi locuim in Dobrogea si imediat dupa inmormantare am plecat , asa ca nu prea avem cum sa demonstram ca am acceptat tacit mostenirea, mai ales ca nici nu stiam care este situatia actelor... Unchiul care are domiciliul acolo, s-a instalat deja in casa matusii prin fiul lui.
Sora noastra care nu este in tara, deja a deschis proces pt repunere in termen. Noi suntem parate in acest proces si deasemenea unchiul a deschis alt proces pt a ramane unic mostenitor. Acum cele 2 procese s-au cumulat si avem termenul peste o luna.
Dar sora noastra care e plecata, are sanse? Adica se bazeaza pe faptul ca nu am anuntato cand a murit matusa. Daca este repusa in termen, va mosteni si partile noastre? ; practic nu vrem sa-i lasam unchiului din partea noastra. Multumesc inca o data pentru raspuns, cu stima Ioana.
Judecatorul a decis respingerea cererii de repunere in termenul de optiune succesorala !
Sora mea din Germania, care nu prea a vut probe prea multe, nici martori eficienti (fiind plecata de ani multi) doreste sa faca recurs ; credeti ca are ceva sanse? Multumesc, Ioana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament eec eec Matusa mea a decedat si nu are copii. A avut inca 2 surori si un frate. Una din surori traieste si de la cealalta sora (care a decedat) are o singura fata ... (vezi toată discuția)
Mostenire rasuramona rasuramona sotum meu a vut un unchi care a decedat in 1997 si anul acesta in august a decedat si sotia lui ,acesti neavand copii. la succesiune au dreptul si nepotii sau ... (vezi toată discuția)
Act de acceptare tacita a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea ... (vezi toată discuția)