avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Accesul la functia publica
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Accesul la functia publica

Cine ma poate ajuta cu cateva surse bibliografice sau informatii cu privire la accesul la functia publica a unei persoane din mediul politic?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gordius , utilizator 15:58, 14 Mai 2012
Nu am inteles prea multe din intrebarea Dvs. Fiti mai explicit va rog!
Daca va intereseaza faptul cum puteti deveni fuctionar public, sau alte aspecte privind functia publica, cititi Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
gordius, utilizator
cum poate un politician sa acceada la o functie publica?
Art. 54 din Legea nr.188/1999:
Poate ocupa o funcţie publică persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) are cetăţenia română şi domiciliul în România;

b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;

c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi;

d) are capacitate deplină de exerciţiu;

e) are o stare de sănătate corespunzătoare funcţiei publice pentru care candidează, atestată pe bază de examen medical de specialitate;

f) îndeplineşte condiţiile de studii prevăzute de lege pentru funcţia publică;

g) îndeplineşte condiţiile specifice pentru ocuparea funcţiei publice;

h) nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;

i) nu a fost destituită dintr-o funcţie publică sau nu i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;

j) nu a desfăşurat activitate de poliţie politică, astfel cum este definită prin lege.
Prin concurs de recrutare pe o functie publica vacanta ,daca indepliniti conditiile de studii, vechime si alte conditii speciale daca este cazul , necesare ocuparii functiei publice vacante.

Sa consultati si Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionar public vasi98 vasi98 As dori sa stiu si eu daca un functionar public primeste condamnare cu suspendare isi poate mentine functia ? mentionez ca detine functie publica de executie (vezi toată discuția)
Promovare in clasa functionar public sanda m sanda m atât în Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici cât şi în HG 611/2008 se specifica specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea ... (vezi toată discuția)
Angajare si numire sef persoana cu cazier in autoritate publica images images Intrebarile mele sunt: - se poate angaja o persoana care a facut puscarie vreo 4ani intr-o institutie sau autoritate publica fara ca ea sa aiba obtinuta ... (vezi toată discuția)