Buna ziua,
Am primit astazi prin posta un Proces-verbal de contraventie de la RATBv in care exista mai multe "nereguli". In primul rand, data la care a fost constatata contraventia este trecuta gresit, in speta in loc de 27.04.2012 (data reala) in PV figureaza 27.04.2011. In al doilea rand, agentul constatator a scris in PV faptul ca "...am circulat fara bilet pe linia 48..." linie care nici macar nu exista in mun. Brasov :D. Tin sa mentionez ca data la care a fost incheiat Procesul-Verbal(in lipsa mea) este 10.05.2012, iar data la care mi-a fost comunicat prin posta este 15.05.2012. Acestea fiind spuse as dori sa intreb daca cele doua nereguli respectiv: -data gresita la care a fost constatata contraventia si -linia de transport "inexistenta" pe care am circulat fara bilet, constituie motive de nulitate ale Procesului-verbal sau acestea vor fii considerate doar erori materiale ale actului.
Va multumesc!
OG nr.2/2001
Art. 13. - (1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) În cazul contravenţiilor continue termenul prevăzut la alin. (1) curge de la data constatării faptei. Contravenţia este continuă în situaţia în care încălcarea obligaţiei legale durează în timp.
(3) Când fapta a fost urmărită ca infracţiune şi ulterior s-a stabilit că ea constituie contravenţie, prescripţia aplicării sancţiunii nu curge pe tot timpul în care cauza s-a aflat în faţa organelor de cercetare sau de urmărire penală ori în faţa instanţei de judecată, dacă sesizarea s-a făcut înăuntrul termenului prevăzut la alin. (1) sau (2). Prescripţia operează totuşi dacă sancţiunea nu a fost aplicată în termen de un an de la data săvârşirii, respectiv constatării faptei, dacă prin lege nu se dispune altfel.
(4) Prin legi speciale pot fi prevăzute şi alte termene de prescripţie pentru aplicarea sancţiunilor contravenţionale.
Art. 14. - (1) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.
Va trebui sa contestati procesul verbal, invocand cele doua texte de lege de mai sus. In acelasi timp va trebui sa solicitati instantei sa ceara, printr+o adresa, relatii de la RATBv cu privire la existenta sau inexistenta liniei 48.