avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale succesiune-certificat fiscal de la primarie
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

succesiune-certificat fiscal de la primarie

Buna ziua , am inceput sa imi pregatesc actele de succesiune, iar notarul mi-a spus ca imi trebuie certificat fiscl de la primarie cu situatia datoriilor pe care le are tatal meu actualmente decedat.
D-na de la ghiseu nu vrea sa imi elibereze certificatul fiscal zicandu-mi ca trebuie sa achit integral toata datria, am revenit la notar, iar aceasta din urma mi-a spus ca exista in codul fiscal un art. prin care nu sunt obligata sa le achit acum.
Am revenit iarasi la primaria din comuna respectiva explicandui d-nei casiere problema , ea a zis ca nu imi elibereaza si sa ma inscriu la audienta la primar, asa am si facut, iar in cele din urma vorbind cu el nici 1 minut a zis clar ca trebuie sa achit...era ocupat cu campania electorala dl....
Eu as fi achitat datorile avute de tatal meu doar la casa si pamant unde am si actele...dar mai exista o masina care nu am actele de la ea si nici nu vreau sa fac succesiunea pe ea....
Cum ar tr sa fac sa intru in posesia certificatului fisca?
Pot sa achid casa si pamantul si sa fac succesiunea doar pe ele?
Primarul a zis ca nu imi va elibera pana nu achit tot?
Unde ma pot adresa?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 20:56, 15 Mai 2012
Parerea mea :
Dvs trebuie sa faceti o cerere de eliberare a certificatului fiscal , la motiv veti scrie "notariat-in vederea dezbaterii succesiunii " pe care o veti depune la registratura primariei sau a directiei fiscale.(cu numar de inregistrare)

Certificatul fiscal va cuprinde obligatiile fiscale de achitat.
Conform Codului de procedura fiscala , art 113:

[ link extern ]

"Art. 113 Certificatul de atestare fiscală emis de autorităţile administraţiei publice locale

(1) Certificatul de atestare fiscală se emite de organul fiscal competent al autorității administrației publice locale, la solicitarea contribuabilului.

(2) Certificatul de atestare fiscală se eliberează pe baza datelor cuprinse în evidența pe plătitor a organului fiscal competent și cuprinde creanțele fiscale exigibile, existente în sold în prima zi a lunii următoare depunerii cererii.

(3) Certificatul de atestare fiscală se emite în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data solicitării și poate fi utilizat de contribuabil pe toată perioada lunii în care se emite. Certificatul de atestare fiscală emis în intervalul cuprins între data de 25 a lunii și finele lunii este valabil pe toată perioada lunii următoare emiterii. Pe perioada de utilizare, certificatul poate fi prezentat de contribuabil, în original sau în copie legalizată, oricărui solicitant.

(4) Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor și a mijloacelor de transport, contribuabilii trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligațiilor fiscale de plată datorate autorității administrației publice locale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, potrivit alin. (2), inclusiv sumele reprezentând amenzi existente în evidența organului fiscal. Pentru bunul care se înstrăinează, impozitul datorat este cel recalculat pentru a reflecta perioada din an în care impozitul se aplică persoanei care înstrăinează, potrivit Codului fiscal.

(5) Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor alin. (4), sunt nule de drept.

(6) Prevederile alin. (4) și (5) nu sunt aplicabile în cazul procedurii de executare silită, procedurii insolvenței și procedurilor de lichidare."


Doar in cazul in care motivul solicitarii este "instrainarea" bunurilor in certificat trebuie sa se ateste achitarea tuturor obligatiilor fiscale ... asa cum este specificat la alin (4) dar chiar si in astfel de conditii el se elibereaza cu datorii.

Actele necesare pentru eliberarea certificatelor de atestare fiscala :
Cerere (formular tip);
Buletinul sau cartea de identitate (fotocopie);
Certificat de nastere- al dvs(fotocopie) ;
Certificat de deces- al tatalui (fotocopie);
Certificat de calitate mostenitor (fotocopie);
Taxa de timbru: 4 LEI

Trebuie sa va dea bon de inregistrare care sa cuprinda si data rezolvarii = data cand vi se elibereaza certificatul de atestare fiscala( 2 zile de la data inregistrarii cererii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz eliberare certificat fiscal ContSters320906 ContSters320906 Buna ziua, am solicitat la biroul de taxe si impozite un certificat fiscal ptr. vanzarea uniu imobil. Acestia refuza sa il elibereze ptr. faptul ca am o amenda ... (vezi toată discuția)
Certificat fiscal c_andreea c_andreea Buna ziua. Am si eu o nelamurire. Ca sa scoti un certificat fiscal de la finante, trebuie sa ai un motiv? Daca eu vreau sa vand o masina si am nevoie de ... (vezi toată discuția)
Instrainare drept de proprietate tonibal tonibal rugaminte > sechestrul anaf asupra unei cladiri presupune instrainarea dreptului de proprietate asupra acelei cladiri ? (vezi toată discuția)