Buna ziua!
acum 1 luna am nascut o fetita.( 11 aprilie) Ma intereseaza sa stiu daca eu sunt casnica si tatal copilului a lucrat in anul anterior 5 luni la o firma si 7 luni ( mai exact a lucrat din 2010 pana in septembrie 2011 la o firma si din septembrie 2011 pana in prezent la alta firma ), daca se poate incadra la indemnizatie crestere copil.Mentionez ca inca nu suntem casatoriti, dar vom avea cununia impreuna cu botezul copilului si vreau sa stiu daca beneficiem si noi de acest ajutor. El poate dovedi in acte si de la una si de la cealalta firma prin fisele fiscale, dar vrem sa stim daca vom putea demara pe viitor dosarul si ce anume mai trebuie sa dispunem la dosar. Multumim!
1. - Daca tatal copilui este trecut pe actul de nastere a copilului atunci el poate beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
- Poate beneficia de acesta indemnizatie daca a avut venituri din salarii in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (chiar daca a lucrat la mai multi angajatori).
2. - Deoarece dvs. puteti sta acasa cu copilul tatal acestuia poate sa lucreze in continuare si sa beneficieze de un stimulent de insertie de 500 lei pe luna pana va implini copilul 2 ani.
- Pentru asta trebuie sa mearga la Primaria de care apartine cu domiciliul tatal copilului si sa solicite lista cu actele necesare.
- Sa spuna ca vrea sa beneficieze de stimulentul de insertie de 500 lei lunar.
3. Va redau si baza legala, Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
Solutie: Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns, mi-ati fost de mare ajutor, sa inteleg ca inafara de cei 200 lei alocatie de stat mai poate lua si acest stimulent chiar daca nu avem inca certificatul de casatorie si livretul familiar.
Multumesc inca odata, numai bine!
Concediu
ionny-ionela
pe 2 mai am nascut vreau sa stiu daca nu am lucrat de ce benificiez de la stat(alocatie, indemnizatie sau vrun ajutor) precizez k sotu lucreaza dar nu ... (vezi toată discuția)