avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perioada lucrata cu contract in Italia este stagiu de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perioada lucrata cu contract in Italia este stagiu de cotizare?

buna ziua ,lucrez de 4 ani in italia legal cu contract este o posibilitate ca acesti ani sa se raporteze la anii de pensie
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:04, 19 Mai 2012
da, binenteles, in baza actelor si a permisului de munca din Italia, vei solicita Ministerului Muncii din tara noastra Romania sa iti spuna care sunt conditiile de echivalare a anilor lucrati in vederea calculului pensiei.SUCCES!
Da. In momentul in care veti depune cererea de pensie in România, veti adauga si un formular european E 104.

Cererea o veti depune ori la Casa de Pensii din România (daca va stabiliti inapoi in tara) ori la Casa de pensii din alt stat al Uniunii Europene (unde va stabiliti).

Practic se vor stabili 2 pensii, una de catre casa de pensii din statul unde ati lucrat si una de catre casa de pensii din România.

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Daca lucrati legal in Italia, perioada va fi valorificata la acordarea drepturilor de pensie. Nu va trebuie niciun document (permis de munca, formulare s.a.m.d.), intrucat schimbul de formulare europene se face intre state. Dar asta se va intampla cand veti iesi la pensie.
Art. 19 - Legea nr. 263/2010
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
.........................................................

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie din italia C.Fabyola C.Fabyola Buna tuturor, am plecat tin tara in 1992 cu contract de munca legal in italia, am platit contrubutiile statului italian pana in 2005 cand ... (vezi toată discuția)
Perioada lucrata in strainatate alin086 alin086 Buna ziua.Intrebarea mea este urmatoarea : Daca cineva a lucrat pentru o anumita perioada in strainatate cu contract de munca si nu are nevoie de pensie pe ... (vezi toată discuția)
O persoana stabilita in germania isi poate depune dosarul de pensie in romania ? rrobyfm rrobyfm Buna ziua. Va rog sa-mi raspundeti la aceasta intrebare pentru a nu avea probleme pe viitor (sa dea pensia de aici inapoi). In curand persoana respectiva, ... (vezi toată discuția)