Dreptul la un mediu sanatos este socotit, in societatea moderna, un drept fundamental al omului si este tratat si reglementat ca atare.
Unul dintre primii pasi ai afirmarii acestui drept l-a constituit Conferinta Natiunilor Unite privind mediul inconjurator care a avut loc la Stockholm in iunie 1972, desfasurata sub lozinca „Un singur Pamant”. Printre altele, atunci a fost proclamata si Ziua Mondiala a Mediului - 5 iunie.
Pe planul Uniunii Europene, in iunie 2006 a fost adoptata Strategia de Dezvoltare Durabila pentru o Uniune Europeana extinsa, care urmareste a pune in acord institutiile guvernamentale cu societatea civila, vizand scopuri de protejare a mediului si a calitatii vietii.
In ceea ce priveste poluarea sonora, la nivelul tarilor membre ale Consiliul Europei, un rol deosebit l-a avut Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO care, prin interpretarea Articolului 8 al Conventiei Europene - Dreptul la respectarea vietii private si de familie, a identificat dreptul la un mediu sanatos ca fiind un drept existent distinct, parte integranta a sferei mai largi a dreptului la respectarea vietii private si de familie.
Romania, prin Constitutia sa, in art. 35, recunoaste
dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic, asigurand, totodata, cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. Acelasi articol, in alineatul final, arata indatorirea persoanelor fizice si juridice de a proteja si a ameliora mediul inconjurator.
Este de preferat ,mai ales in cazul in care locuiti in imobile in care domiciliaza si alti proprietari,sa respectati programul de liniste care de regula este afisat la afisierul imobilului.
Aspectul ca fapta a fost constatata ca si contraventie la ora mentionata de dvs,dovedeste ca inclusiv organul constatator a apreciat ca valoarea decibelilor proveniti din locuinta dvs depaseau valoarea legal admisa
Teoretic orice PV contraventie poate fi contestat...practic, nu toate contestatiile formulate sunt admise sau nu obtin din partea instantei de judecata solutie favorabila petentului
Este bine de stiut ca, daca nu este o fapta mai grava, poluarea fonica poate constitui o contraventie, sanctionabila inclusiv in baza Ordonantei de Guvern 2/2001
Legea nr 61/1991 republicata prevede
art 29) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice situate in imobile cu destinatia de locuinte sau in imediata vecinatate a acestora;