avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizie privind recuperarea sumelor incasate necuvenit ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizie privind recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale

Buna seara,
Am si eu o problema referitor la o decizie ce priveste recuperarea unor sume incasate necuvincios cu titlu de prestatii de asigurari sociale . Am tot cautat pe net toate acele legi, pentru a ma putea lamuri cat de grav este situatia data . Ideea este ca am primit o pensie de urmas, pana anul trecut si in acest timp am avut un job de part/timer cu un venit net de 450 lei . Zilele trecute am primit prin posta aceasta decizie [URL=[ link extern ] .
Rugam moderatorii sa vi-l afiseze (cred ca exista posibilitatea tehnica).

Se pare ca nu, si nu inteleg de ce n-au transferat si raspunsul.

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Intrebarea este, sunteti sot supravietuitor sau copil?
In functie de situatie vedeti art. 118 alin.2 sau art. 84 lit a si b.
Daca nu sunteti in astfel de situatii atunci trebuie sa inapoiati pensia primita necuvenit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
ContSters42179, utilizator
Eu sunt fiul beneficiar cu acea pensie de urmas de pe urma tatalui decedat . Unde ma incadrez ?
1. Am citit Decizia data de Casa de Pensii si ea se refera la recuperarea unor sume incasate necuvenit cu titlu de pensie de urmas in perioada 2009-2010.

2. - In aceasta perioada se aplica Legea 19/2000 care spune ca pensia de urmas se sisteaza daca "beneficiarul unei pensii de urmaş realizează dintr-o activitate profesională venituri brute lunare mai mari de o pătrime din salariul mediu brut pe economie" (art.92, alin.(1), lit.d)).
- Chiar daca nu ati stiut de aceasta prevedere legala trebuie sa returnati sumele incasate necuvenit.

3. Incepand cu data de 01.01.2011 de cand se aplica Legea 263/2010 (care a abrogat si Legea 19/2000) nu mai exista aceasta interdictie, un beneficiar al pensiei de urmas poate cumula pensia cu orice venit profesional, indiferent de cuantumul acesteia.

Va rog mult un ultim raspuns :help: :)
StanescuMihai a scris:

Si cum platesc suma aceea ? In cate luni ? Si nu va suparati, dar sa zicem ca nu o platesc (din lipsa banilor ) ce alte probleme as intampina ? Tot acolo scrie ca in 15 zile putem face contestatie . La ce anume se refera ? Multumesc mult de raspuns .

Mergeti la Casa de Pensii unde veti discuta si pica de acord asupra modalitatii de plata.

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas ZIMTAALI ZIMTAALI As dori sa stiu daca s-au facut modificari la legea 263/2010, art.118, care prevedea faptul ca copilul care beneficeaza de pensie de urmas pot cumula si alte ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas deeariri deeariri Va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care ma angajez in timpul anului 4 de facultate cursuri la zi - buget, mai pot primi pensia de urmas dupa tatal decedat. ... (vezi toată discuția)
Poate o persoana cu pensie de invaliditate gradul ii sa se angajeze? iban iban Poate o persoana cu pensie de invaliditate gradul II sa se angajeze? In ce conditii? care sunt restrictiile? (vezi toată discuția)