avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Contributii datorate pentru venituri din drepturi de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Contributii datorate pentru venituri din drepturi de autor

Va rog sa-mi explicati care e diferenta in taxe platite dintre cele 2 situatii: salariu pe cartea de munca (minimum conform studiilor) + comision trecut pe drepturi de autor si toata (aceeasi) suma pe carte de munca. Stiu ca in iunie 2010 s-a schimbat legea pentru cei cu venituri din drepturi de autor si de atunci trebuie sa plateasca contributii la pensii, sanatate, etc, nu doar impozitul pe venit.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 05:50, 21 Mai 2012
Din 2012 veniturile din drepturile de autor pot fi impozitate in 2 moduri, fie cu 16% din venitul burt, fie cu 10% plata anticipata.

Cu impozit final de 16% aplicat la venitul brut.
Pentru aceste venituri se datoreaza si contributiile sociale ( CAS de 10,5% si somaj 0,5%). Baza de calcul a contributiilor individuale o reprezinta venitul brut diminuat cu cota forfetara de cheltuieli ( 20% sau 40% prevazuta la art. 50 alin.1 lit.a sau art. 50 alin.2 lit.a din CF). Persoana fizica care realizeaza venitul nu are obligatia depunerii Declaratiei anuale de venit D200.

Cu impozit de 10%, plata anticipata.
Cota de impozit de 10% se aplica la diferenta dintre venitul brut si contributiile obligatorii (CAS 10,5% si somaj 0,5%). Deducerea contributiilor se acorda incepand cu 1 ianurie 2012.

Baza de calcul a contributiilor individuale o reprezinta venitul brut diminuat cu cota forfetara de cheltuieli ( 20% sau 40% prevazuta la art. 50 alin.1 lit.a sau art. 50 alin.2 lit.a din CF).

In aceasta situatie persoana fizica care realizeaza venitul va fi obligata sa depuna Declaratia anuala de venit D200 pana la data de 25 mai a anului urmator celui in care realizeaza venitul.

Sursa: DGFP Cluj.

In ambele situatii, platitorul de venit va depune declaratia informativa D205 pana in ultima zi a lunii februarie din anul urmator celui de realizare a venitului.
Optiunea pentru impozitarea venitului cu cota de 16% impozit final, sau 10% plata anticipata, va fi mentionata in contractul in baza caruia se realizeaza venitul.

Persoanele care realizeaza astfel de venituri in mod ocazional, si care au calitatea de salariat nu datoreaza contributiile individuale. De asemenea, nu datoreaza contributii individuale, persoanele care au calitatea de pensionar.
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii sociale contract de cesiune a drepturilor conexe de autor. MitranStefania MitranStefania Buna ziua, Puteti sa ma ajutati cu urmatoarea problema? In cazul unui contract de cesiune a drepturilor conexe de autor (actori) incheiat intre o firma si un ... (vezi toată discuția)
Contract civil de prestari servicii denisa_r denisa_r Buna ziua. Am incheiat un contract civil de prestari servicii si as dori sa stiu de trebuie sa platesc urmatoarele contributii CAS, CASS si somaj, din moment ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venituri din drepturi de autor ewe ewe Va rog -ajutor!In cazul in care o institutie de invatamant privata solicita unui prof. univ. dr. -rezident-sustinerea unui curs (din publicatiile personale ... (vezi toată discuția)