avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... valabilitatea mandat de reprezentare ca avocat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

valabilitatea mandat de reprezentare ca avocat

Buna ziua.as vrea sa stiu daca un avocat poate reprezenta intr-un proces civil pentru partaj o persoana care este urmarita penal, fugita din tara ca sa nu raspunda penal, si care nu a semnat nici un contract de reprezentare cu avocatul???eventual doar prin telefon s-a dat acordul pentru reprezentare.Este valabila reprezentarea in instanta???
ART. 126 din Statutul profesiei de avocat
(1) Contractul de asistenţă juridică este încheiat în formă scrisă, cerută ad probationem. El trebuie să îndeplinească toate condiţiile cerute de lege pentru încheierea valabilă a unei convenţii şi dobândeşte dată certă prin înregistrarea sa în registrul oficial de evidenţă al avocatului, indiferent de modalitatea în care a fost încheiat.
(2) Contractul de asistenţă juridică poate fi încheiat şi prin orice mijloc de comunicare la distanţă, care poate reproduce legal semnăturile părţilor. În acest caz, data încheierii contractului este data la care avocatul a luat cunoştinţă de semnarea contractului de către client. Se prezumă că avocatul a luat cunoştinţă de încheierea contractului la următoarele date:
a) data la care contractul a sosit prin fax sau e-mail (semnătură electronică) la sediul profesional al avocatului; dacă transmisiunea prin fax are loc după ora 19.00, se prezumă că avocatul a luat cunoştinţă în ziua lucrătoare următoare zilei transmisiunii;
b) data primirii contractului semnat prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
(3) Contractul de asistenţă juridică poate lua forma unei scrisori de angajament care să indice raporturile juridice dintre avocat şi destinatarul scrisorii, inclusiv serviciile avocaţiale şi onorariul, semnată de avocat şi transmisă clientului. În cazul în care clientul semnează scrisoarea sub orice menţiune expresă de accept a conţinutului scrisorii, aceasta dobândeşte valoarea unui contract de asistenţă juridică.
(4) Contractul de asistenţă juridică poate fi încheiat, în mod excepţional, şi în formă verbală în faţa unei autorităţi sau a oricăror persoane fizice sau juridice cu condiţia ca acestea să ateste că au fost de faţă la exprimarea acordului de voinţă între avocat şi client. Contractul în formă scrisă va fi încheiat în cel mai scurt timp posibil.
(5) În cazul în care avocatul şi clientul convin, o terţă persoană poate fi beneficiarul serviciilor avocaţiale stabilite prin contract, dacă terţul acceptă, chiar şi tacit, încheierea contractului în astfel de condiţii.
(6) Avocatul va ţine o evidenţă strictă a contractelor încheiate într-un registru special şi va păstra în arhiva sa un exemplar original al fiecărui contract şi un duplicat sau o copie după orice împuternicire de reprezentare primită în executarea contractelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cu cine poate incheia avocatul contractul de asist.si reprezentare juridica? dandanaua dandanaua daca reclamantul dintr-un dosar civil se afla in strainatate, sotul ramas in tara poate incheia, pentru reclamant, contractul de asistenta juridica si ... (vezi toată discuția)
Firma ma da in judecata din cauza unei datorii ... am nevoie de avocat la distanta! Maria857 Maria857 Sunt plecata in strainatate si nu pot veni in Romania. Procesul este pe 30 martie. ....Cine imi poate recomanda un avocat bun? In acest caz cum s-ar desfasura ... (vezi toată discuția)
Divort N_&_K_43 N_&_K_43 .am imputernicit un avocat sa ma reprezinte intr.un proces de divort in luna aprilie 2011....cum pot afla daca procesul este inaintat,,sau care este stagiul ... (vezi toată discuția)