avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Venituri din PFA si din CIM pentru concediu crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Venituri din PFA si din CIM pentru concediu crestere copil

Buna seara,

Beneficiez de venituri din PFA de anul acesta (PFA deschis pe 22 aprilie) cat si venituri din contract indivual de munca. Voi naste in luna august pe data de 17 si as dori sa stiu daca veniturile din PFA imi vor fi luate in calcul, si daca da, cum? Mentionez ca un procent de 10% din impozit imi este retinut la sursa, asta insemnand ca declaratia 220 estimativa a fost completata pe 0. Totodata as dori sa stiu daca mai este necesar sa achit catre Casa de Sanatate cat si catre Casa de Pensii acel procent din veniturile din PFA atata timp cat achit aceste taxe din veniturile din contract individual de munca.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:22, 23 Mai 2012
Inainte de nestere trebuie sa suspendati pfaul. Apoi depuneti la finante odata cu suspendarea si declaratia cu venitul realizat pentru perioada de functionare. Pe baza acesteia va vor da adeverinta de venit pentru perioada in care ati functionat ca pfa...aceste venituri se adauga la cele din salarii. Trebuie sa platiti la sanatate pentru veniturile din pfa indiferent ca aveti si contract de munca.
De la Administratia Financiara, raspunsul a fost ca declaratia 200, va trebui depusa la inceputul anului viitor cand se va incheia si anul fiscal. De aceea nu stiu cum va fi calculat venitul pentru indemnizatie crestere copil.
Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.
Ma gandeam ca pot obtine un raspuns mai exact la situatia mea. Avand in vedere faptul ca indeclaratia 220, cea estimativa, venitul estimat este 0 (asa a fost depusa la Administratia Financiara),deoarece mi se retine la sursa impozitul de 10% as dori sa stiu daca voi beneficia si anul acesta de veniturile din PFA. Sau se va calcula doar de la anul, deoarece declaratia 200 o voi depune la inceputul anului 2013? Am specificat mai sus ca detin PFA-ul din luna aprilie 2012 si probail va trebui sa il suspend in august 2012, fiind luna in care voi naste. Si cum se va calcula? Multumesc!
1. Daca citeati cu atentie solutia data de Ordinul MMFPS 1474/2001 ati fi inteles:

La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă.

...se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană.

2. Daca totusi nu sunteti lamurita intrebati la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si este, deci, cea mai in masura sa va lamureasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil ralub ralub Buna ziua, Pentru o persoana care desfasoara activitati independente ce venit se calculeaza pentru indemnizatia de crestere a copilului, venitul realizat ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru ccc Pop Ana Maria Pop Ana Maria Buna. Am o intrebare in legatura cu indemnizatia de crestere copil pentru studente: daca sunt studenta la zi, in anul 4, la buget...si totodata am si un pfa ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza indemnizatia pt cresterea copilului la un pfa? Andreeea26 Andreeea26 Buna ziua, sunt gravida in 7 luni aproape, iar la sf luni februarie voi naste. Ar vrea sotul meu sa intre in concediu caci a avut venituri in ultimul an ... (vezi toată discuția)