avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire inatacabila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire inatacabila

Buna ziua,

Vreau sa las impreuna cu sotia , ca mostenire , toate bunurile pe care le posed , apartament , masina etc numai uneia din cele 2 fiice majore pe care le am .
Testamentul e suficient? Contract de vinzare - cumparare ?
Ceva inatacabil ...
Multumesc
Buna seara.

Testamentul nu este suficient. Copii sunt mostenitori rezervatari astfel ca si in cazul in care ar exista un testament copilul exheredat isi va primi rezerva succesorala ( adica o parte din mostenire).
Nici contarctul de vanzare cumparare nu este o solutie. Se poate demonstra la instanta ca de fapt este o donatie deghizata.

Va recomand un contract de intretinere.
Este tipul de contract in care, in schimbul proprietatii ar urma sa primiti intretinere pentru tot restul vietii.
Daca se si preconstituie anumite inscrisuri ca dovada a prestarii intretinerii acest tip de contract rezista cu succes unui atac la instanta - metoda incercata in practica mea.

av. Costi Boncu
Multumesc pentru raspuns , dar atit eu cit si sotia suntem acum salariati.
Asta este una.
(Adica cum sa fac eu acum , in plina forta acest contract ? Este numai o intrebare.).
A doua problema ar fi ca cea de-a doua fiica este din prima casatorie.
Simplifica acest lucru problema ?
Multumesc din nou.
Un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere ar fi mai indicat si mai greu de atacat. Nu are importanta ca sunteti acum capabil sa va intretineti, se presupune ca veti traii multi ani , multi ani in care nu veti mai fi la fel de puternici.
Fiica din prima casatori nu poate veni la mostenire decat in cazul bunurilor dvs. proprii sau comune cu actuala sotie. Daca unul din bunurile enumerate sunt bunuri proprii ale actualei sotii nu vor face parte din masa succesorala a dvs.
Are drept de succesiune, se mentine rezeva succesorala.
Un descendent nu poate fi inlaturat complet de la mostenire.
freeanifer a scris:

Buna ziua,

Vreau sa las impreuna cu sotia , ca mostenire , toate bunurile pe care le posed , apartament , masina etc numai uneia din cele 2 fiice majore pe care le am .
Testamentul e suficient? Contract de vinzare - cumparare ?
Ceva inatacabil ...
Multumesc

Indiferent de actul juridica pe care il veti incheia acesta tot va fi atacabil.
Problema se prezinta diferit acolo unde sotia va obtine sau nu castig de cauza in proces.

Va recomand sa incheiati un contract de vanzare cumparare fara clauza de intretinere, dar cu drept de uzufruct viager.
Incercati ca actul juridic sa fie redactat de avocat si nu de notar.O sa va coste ceva mai mult dar e preferabil asa.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Mostenire teo2304 teo2304 as dori sa stiu,daca sotul are un copil dinaintea casatoriei,acest copil cum ar putea fi dezmostenit? (vezi toată discuția)
Va supun atenției următoarea speta: soțul a divorțat de soție ... gabibotea gabibotea Va supun atenției următoarea speta: Soțul a divorțat de soție cu care are un copil major. Împreună au un apartament. Nu s a făcut partajul. Copilul a ... (vezi toată discuția)
Contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere intre soti DARSHAN DARSHAN Sunt la a doua casatorie,din prima am doi copii majori,iar din actuala unul de 9 ani.Ce acte trebuie sa fac sa pot sa-i las celui mic si actualei sotii o parte ... (vezi toată discuția)