Buna tuturor.
Va scriu din Spania unde perechea mea lucreaza in mometul de fata. In urma cu un an am nascut iar in vara cand am fost in tara pentru transcrierea certificatului de nastere al copilului am vrut sa depunem si cererea pentru alocatia cuvenita. Mentionez ca eu si tatal copilului nu suntem casatoriti si mai mult eu sunt din Cluj iar el din Oradea. Ei bine eu am fost in primul rand sa depun actele necesare la primaria Oradea de unde am fost trimisa la primaria Cluj. La primaria Cluj mi s-a spus ca exista o noua legislatie europeana si anume un nou formular E411. Ei bine am studiat si eu pe internet si mai mult m-am prezentat cu formularul la primarie unde mi se spune ca formularul trebuie depus in tara unde munceste tatal (in cazul nostru Spania). Am revenit in Spania am fost la organul competent de aici unde mi se spune ca prima parte a formularului trebuie completat de organele competente din Romania si trimis in Spania unde cei de aici vor completa partea B. Am facut o imputernicire pentru bunica copilului din Oradea si am trimis-o din nou la primarie unde i s-a spus aceeasi chestie si anume ca trebuie completat aici si trimis in Romania.
Va rog foarte mult sa-mi spuneti si mie cum pot sa depun si eu actele pentru alocatia copilului meu.
Va multumesc anticipat!
Cu stima,
Alina Copaciu
Familiile muncitorilor aflati in strainatate au dreptul la prestatii familiale din statele in care lucreaza.
Aceste drepturi au intrat in vigoare la data aderarii Romaniei la UE, si sunt reglementate de Regulamentul CE nr.1408/71 referitor la aplicarea regimurilor de securitate sociala salariatilor, lucratorilor independenti si membrilor familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Comunitatii. Prestatiile familiale de care pot beneficia, potrivit legislatiei romane, muncitorii salariati si cei independenti care isi exercita activitatea pe teritoriul Uniunii Europene sunt alocatia de stat pentru copii si indemnizatia pentru cresterea copilului sau, dupa caz, stimulentul lunar.
Formularul 411 se utilizeaza de catre institutiile abilitate din Romania pentru a rezolva cumulul de prestatii pentru membri unei familii. Astfel, daca o familie beneficiaza de prestatii familiale in alta tara decat in Romania, dreptul la aceeasi prestatie in Romania, va fi suspendat partial sau total.
Daca o activitate profesionala este exercitata pe teritoriul de resedinta al copiilor, dreptul la prestatiile datorate conform legislatiei nationale a unui alt stat membru, ori in virtutea prevederilor articolelor 73 sau 74 din regulament este suspendat pana la limita cuantumului prestatiilor familiale prevazut de legislatia statului membru pe teritoriul caruia isi au resedinta membrii familiei. Prestatiile platite de statul membru de resedinta sunt suportate de acesta.
Cu toate acestea, daca valoarea prestatiilor institutiei competente este mai mare decat prestatiile acordate in statul de resedinta, institutia competenta va acorda o suma complementara reprezentand diferenta dintre cele doua. Pentru a stabili valoarea sumei complementare diferentiate pe care va trebui, eventual, sa o acorde, institutia statului competent va interoga institutia de la locul de resedinta al copilului prin intermediul formularului E 411.
Raspunsul care ii va fi dat de institutia din statul de resedinta al copiilor va permite celeilalte institutii sa stabileasca daca valoarea prestatiilor la care lucratorul poate avea dreptul ca urmare a exercitarii activitatii pe teritoriul sau este mai mare decat cuantumul prestatiilor platite de institutia de la locul de resedinta al familiei. Daca da, atunci aceasta va plati o alocatie care reprezinta diferenta dintre cele doua cuantumuri ale prestatiilor.
Buna seara!
Ok E411 trebuie completat in tara si va fi trimis de catre autoritatile de aici in statul de rezidenta.
Pentru o familie monoparentala residenta in Italia, ex mama si copilul, mama are un contract tip conventie civila pentru care se platesc taxe, se poate cere alocatia si in acest caz? Exista si suplimente sau altceva ce se poate cere in functie de venituri?
La ora actuala sotia mea este plecata in Germania, la munca in agricultura, pe o perioada de doua luni. Am facut toate demersurile legale in tara pentru a primi alocatie europeana, am primit si tradus adeverita cu privire la componenta familiei, dar cand a ajuns in Germania i sa spus ca nu poate primi alocatie decat daca lucreaza mai mult de 6 luni.
As vrea sa stiu ce spune legea in acest sens.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Alocatii copii
takytaky1
sotul lucreaza 2 luni pe an in strainatate cu contract de munca .se poate lua alocatia pt copii se acolo ca am fost intrebati de la primarie de unde luam ... (vezi toată discuția)