Aceasta este regula, doamna . Prin aceste masuri se urmareste ocrotirea intereselor minorului.Reprezentantii legali ai minorilor pot incheia o serie de acte fara a avea nevoie de incuviintarea autoritatii tutelare ( acum se numeste instanta de tutela) . Insa, in privinta actelor de dispozitie incheiate in numele minorului, este necesara autorizarea lor.
Va trebui sa prezentati cel putin un antecontract de vanzare-cumparare , pentru a dovedi ca urmeaza sa achizitionati un imobil pentru minor, iar apoi veti primi aprobarea pentru vanzare.
Nu inteleg de ce va incurca Autoritatea Tutelara si in ce mod.Dvs aveti nevoie de incuviintarea instantei de judecata pentru efectuarea vanzarii si nu de a autoritatii tutelare.Ei fac o ancheta sociala doar, nu au ce sa faca mai mult. va trebuie o actiune in instanta de curatela.Numiti un curator copilului - dvs aveti interese contrare cu acesta si cu hotararea mergeti la notariat.
Lorela, curatela e pentru major, ce dumnezeu!
Doamna, obtineti de la Autoritatea tutelara un raspuns scris; in functie de aceasta puteti decide ce se poate face.
Depinde oricum de situatia de fapt, eu nu inteleg: ba sa asigurati dreptul de proprietate, ba sa puneti banii deoparte!
Aveti o alta locuinta, un loc unde sa stati cu copilul pana la achizitie etc.?
Cred ca sunt mai multe probleme la mijloc. Mama si copilul , in urma deschiderii succesiunii, au dobandit impreuna imobilul pe care mama doreste sa-l vanda. Daca vinde acest imobil , mama va trebui sa asigure locuinta copilului si pe mai departe. Nu stiu daca ar fi suficient ca mama sa demonstreze ca va achizitiona un alt imobil, pe numele dumneaei, evident, din bani proprii, prin aceasta subantelegandu-se ca minorul va locui cu mama . In aceste conditii, ar fi in regula si daca banii ce-i revin minorului din vanzarea cotei sale de imobil dobandita prin mostenire, sa fie depusa intr-un cont, pe numele sau, pana la majorat.
Insa, autoritatea tutelara ( instanta de tutela actualmente) , nu incuviinteaza de regula asa ceva, ci doreste ca valaorea obtinuta prin vanzarea bunului mostenit, sau o parte din ea, sa fie investita intr-un alt imobil, iar daca i-o mai ramane ceva, acel rest sa fie depus in cont . Din acel cont, pe care il va administra mama, in calitate de reprezentant legal, se vor putea scoate bani doar tot cu acordul instantei tutelare si doar pentru cheltuieli justificate: probleme de sanatate, studii, etc, toate in interesul minorului. Imobilul pe care-l va achizitiona mama pentru minor , va fi administrat tot de mama, pana la majorat, incarcandu-se cu gestiune , in caz ca va inchiria, va produce chirii, et.
Cam asa se petrec lucrurile in situatii de gen. Mie personal mi se pare o masura de preventie a risipirii averii minorului , fiindca, au fost cazuri in care cei mici au cam ramas fara nimic.
In primul rand sa clarificam: mminorii sunt intretinuti de parinti DACA nu au venituri indestulatoare. Atata timp cat in lipsa de venituri se pot si vinde bunuri pentru intretinerea minorului, nu vad de ce nu se poate cheltui suma de la banca pentru asta.
Ma refer la cheltuieli zilnice si nu studii etc.
Pe de alta parte, cum o fi obtinut minorul mostenirea respectiva si cand???