Buna dimineata!
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: fiul meu, in varsta de 1,6 ani a primit printr-un act notarial de donatie(avand ca reprezentanti legali parinti)i, o casa batraneasca cu terenul aferent acesteia. Casa este f. veche si intentia noastra, a parintilor, este sa o demolam si sa construim un alt imobil. Intrebarea mea este urmatoarea: avand in vedere situatia, putem primi autorizatia de constructie? Sau trebuie sa optam pentru consolidare?
Va multumesc!
Atat demolarea, construirea cat si consolidarea unei constructii, se efectuaza cu autorizarea prealabila de catre Primarie.
Oricare din acestea le puteti face in numele minorului, cu incuviintarea prealabila a Autoritatii Tutelare, in coditiile cerute de aceasta.
Adresaţi-vă întîi autorităţii tutelare. În cazul în care veţi primi acordul acesteia, concretizat prin Decizie a primarului, puteţi solicita eliberarea autorizaţiei de construire, fie în numele minorului (dacă autoritatea tutelară dispune ca noua construcţie să devină proprietatea exclusivă a minorului), fie în numele minorului şi al părinţilor, dacă autoritatea tutelară va stabili că în urma construirii părinţii vor dobîndi şi ei o cotă parte din construcţie.
În cazul în care veţi dobîndi o cotă parte din construcţie, avînd în vedere contrarietatea de interese dintre părinţi şi minor, cred că va fi necesară numirea unui curator care să reprezinte interesele minorului. Dar, acest aspect vă va fi comunicat, cu certitudine, de autoritatea tutelară.
Iar in cazul in care parintii ar dori sa vanda aceasta proprietate, tot Autoritatea Tulelara hotaraste?Sau nici nu intra in discutie o astfel de posibilitate?
Cred ca in primul rand se pune problema din ce bani doriti dv., parintii, sa construiti casa. Din banii dv.?
Si a cui vreti sa fie casa dupa construire...
Caci exista din start interese contrare daca o faceti din banii dv. cu acordul copilului, constructia urmand a fi exclusiv a copilului. Aici vad eu interes contrar, la acord. Ca asta face diferenta intre buna si reaua-credinta a construtorilor-parinti.
Sau... puteti construi din banii copilului, caz in care si terenul si constructia vor fi ale lui si nu se mai pune problema cu ce materiale si acord cine a construit.
Dar... de unde poate avea copilul acesti bani?
In ambele cazuri trebuie analizate nu unul, ci o serie intreaga de aspecte, mai ales cu privire la ceea ce s-ar putea intampla cu acele proprietati in cazul in care: parintii divorteaza; se naste alt copil al parintilor sau doar a unuia dintre ei; copilul creste si nu va mai intelegeti cu el; donatia se anuleaza... etc.
Apoi mai conteaza daca aveti banii pentru constructie sau vreti ipotecarea vreunui bun, fie casa cand e la rosu, fie terenul de pe acum...
:stunned:
Sunt multe aspecte de stabilit.
Toate actele de dispozitie pe care doriti sa le faceti cu privire la acest imobil, in perioada cat copilul este minor, trebuiesc incuviintate de Autoritatea Tutelara, care va emite o dispozitie (asa cum a facut si atunci cand s-a primit donatia) prin care numeste persoana care va efectua acele acte si conditiile in care incuviinteaza sa fie facute.
Asa cum a specificat si colegul meu, in cazul unor anumite acte, este posibil ca Autoriatea Tutelara sa constate ca exista contrarietate de interese intre dvs si minor, caz in care va trebui numit un alt curator.
Daca doriti sa vindeti imobilul, printre alte acte, o sa trebuiasca sa faceti dovada ca minorul are alt domiciliu (sau ii asigurati altul), iar banii obtinuti prin vanzarea imobilului vor trebui depusi intr-un cont bancar pe numele minorului, din care veti putea dispune numai pentru interesele copilului.
Totdeauna, curatorul da socoteala pentru aducerea la indeplinire a acestor acte, in conformitate cu cele prevazute in Dispozitia emisa.
E bine sa se obtina si sa se pastreze chitante pentru toate cheltuielile ocazionate de administrarea si/sau conservarea imobilului.
Vanzare imobil
MARGARITc
Doresc sa ma ajutati sa obtin informatii privind urmatoarea situatie: Fiica mea, acum in varsta de 11 ani a cumparat prin intermediul unui curator un imobil. ... (vezi toată discuția)