avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare imobil

Doresc sa ma ajutati sa obtin informatii privind urmatoarea situatie: Fiica mea, acum in varsta de 11 ani a cumparat prin intermediul unui curator un imobil. Noi parintii avem uzufruct viager pentru acel imobil. Intrebarea este : Putem noi sa vindem acel imobil ?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:11, 10 Februarie 2009
Nu il puteti vinde, pentru ca nu este bunul dumneavoastra. Il poate vinde doar curatorul cu acordul si asistenta autoritatii tutelare.
Doar dacă obţineţi acordul autorităţii tutelare, exprimat printr-o dispoziţie a primarului privind încuviinţarea vînzării şi eventual numirea unui curator care să o reprezinte pe fiica dumneavoastră dacă autoritatea tutelară consideră că între dumneavoastră şi fiică există o contrarietate de interese. Dacă renunţaţi la uzufruct cu titlu gratuit, nu cred că există o astfel de contrarietate, după cum nu ar exista nici dacă se înstrăinează doar nuda proprietate.
)Avand in vedere ca apartamentul a fost cumparat prin curator, am presupus ca a fost deja instituit6a curatela si ca aceasta apartine altcuiva decat parintii, de aici si raspunsul anterior. Aceasta nu exclude insa posibilitatea de a vinde parintii pentru minor.
Procedura ar fi urmatoarea
Încuviintarea parintilor de a face acte de dispozitie referitoare la bunurile minorului – art.105 din Codul Familiei; Competenta : primarul municipiului (autoritatea tutelara), prin dispozitie;
Conditii : sa nu existe contrarietate de interese intre parinti si minor; actul de dispozitie sa fie în interesul minorului;
Acte necesare :
- actul de proprietate (pentru constructii si terenuri extras Carte Funciara la zi) al bunului care urmeza a fi dobândit ori înstrainat;
- actul de nastere al minorului (act de identitate pentru cel în vârsta de peste 14 ani) în original si o copie xerox;
- declaratia minorului care a împlinit 10 ani ca este de acord ca la întocmirea actului de dispozitie sa fie asistat ori reprezentat de parintii sai;
- cererea parintilor prin care se solicita încuviintarea autoritatii tutelare, cu argumentatia care se impune.
NOTA : în cazul vânzarii bunurilor unui minor, suma rezultata din vânzare se depune in cont la o banca, cu mentiunea la conditii de restituire “cu avizul autoritatii tutelare pâna la majorat”.
Cu un lucru nu sunt de acord: declaraţia minorului care a împlinit 10 ani că este de acord ca la întocmirea actului de dispoziţie să fie asistat ori reprezentat de părinţii săi.

Minorul pînă la 14 ani nu are capacitate de exerciţiu. Aici intervine reprezentarea. Minorul sub 14 ani este reprezentat, nu asistat.

Minorul peste 14 ani are capacitate de exerciţiu restrînsă. În acest caz intervine asistarea, minorul încheind singur actul de dispoziţie, asistat, nu reprezentat. Doar punerea lui sub interdicţie poate face incidentă reprezentarea.

Peste toate cele de mai sus: acordul minorului nu se cere. Nici pentru reprezentare, nici pentru asistare. El este reprezentat/asistat în virtutea legii, fie de părinţi, fie de tutore, fie de curator, după caz.

Inteleg ca daca urmez anumiti pasi putem vinde acel imobil?
Va multumesc mult pentru raspunsuri

Alte discuții în legătură

Acte donatie catre un minor 28lacra 28lacra Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca bunicul poate efectua acte de donatie (imobil) nepotului sau, in varsta de 14 ani, doar cu incuviintarea unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui imobil in coproprietate cu un minor milka007 milka007 Daca minorul are 15 ani poate sa hotarasca: singur ,sub tutela mamei , sau trebuie instituit curator? (vezi toată discuția)
Curatela speciala pentru minor dulcyca_eu dulcyca_eu in ce conditii se acorda un curator unui minor care primeste prin contract de vanzare cumparare un imobil? ma interseaza si in cat timp se acorda hotararea ... (vezi toată discuția)