avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte donatie catre un minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte donatie catre un minor

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca bunicul poate efectua acte de donatie (imobil) nepotului sau, in varsta de 14 ani, doar cu incuviintarea unuia dintre parinti (parintii fiind casatoriti), in conditiile in care in art. 41 (2) Cod civil se spune ca un minor poate incheia acte juridice doar cu acordul parintilor, ..... . Este obligatoriu participarea ambilor parinti la incheierea acestui act?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 12:17, 23 Martie 2013
Minorul de 14 ani are capacitate de exercitiu restransa, el este asistat de catre reprezentantul legal in actele care le semneaza. Prin reprezentant legal intelegem parintii, tutorele, curatorul.....
In cazul dvs aveti nevoie de o dispozitie a Autoritatii Tutelare pentru a fi numit pentru acest act de donatie unul din parinti , desi sunt reprezentantii legali ai copilului, curator, care va asista minorul la incheierea actului. De asemenea trebuie sa stiti ca donatia se va face numai fara sarcini, caci minorul nu poate accepta altfel donatia, iar daca este vorba de un imobil si bunicul isi va rezerva uzufructul viager, acesta se va obliga prin act ca toate cheltuielile legate de posesia si folosinta imobilului vor fi achitate de el, de bunic.
Multumesc, cunosc aceste date.
Pe mine ma interesa daca se pot face aceste acte de donatie, doar cu consimtamantul unui dintre parinti, fara stirea celuilalt si fara a umbla pe la institutii pentru obtinerea curatelei, etc.
Pai daca stiati....fara dispozitia autoritatii tutelare nu puteti. Adresati va unui notar care va va instrumenta si actul iar acesta va face adresa catre Aut. Tutelara!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil pe numele nepotilor kicsim2006 kicsim2006 buna ziua mama doreste sa cumpere un imobil pe numele nepotiilor este posibil? ce fel de acte are nevoie? (vezi toată discuția)
Act de vanzare catre un minor carmenssilva carmenssilva Vreau sa divortez de sotul meu si, ca nu mai facem partaj am vrea sa trecem casa proprietate comuna in proprietatea fiului nostru minor in varsta de 15 ani. ... (vezi toată discuția)
Mostenire Betea Betea Avem un imobil pe care vrem sa il dam celor 2 copii de 12 si 14 ani. Daca se poate ca ei sa fie proprietari si prin ce acte ? (vezi toată discuția)