avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare imobil pe numele nepotilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare imobil pe numele nepotilor

buna ziua
mama doreste sa cumpere un imobil pe numele nepotiilor este posibil?
ce fel de acte are nevoie?
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 21:34, 10 Iunie 2014
Nepotii sunt majori sau minori? Daca sunt minori este problema, pe langa cea de ordin juridic si dpdv moral, caci incarcati minorii cu sarcini despre care ei nu au capacitatea de a le evalua. Nu e corect !! Dar ..daca insistati, da, se poate.
Banuiesc ca este vorba de copii minori. In acest caz, ei nu pot incheia contractul de cumparare singuri, ci reprezentantii legali - parintii - il pot incheia pentru ei. Sau, daca au peste 14 ani, pot incheia contractul asistati de parinti. Evident, pana la majorat parintii pot influenta soarta imobilului.
In contractul de vanzare-cumparare sau prin contract separat se va mentiona ca sumele provin din donatia bunicii, acceptata de parinti pentru copii. E necesara forma notariala.
Mergeti la Primaria de care apartineti, la autoritatea tutelara ori cautati pe site (daca exista) si va lamuriti de ce acte aveti nevoie. Ori direct la un notar (preferabil la cel la care veti face actele ca sa nu va taxeze degeaba ptr consultatie).

Sunt 2 situatii: fie bunica doneaza minorilor suma de bani (prin notariat) care va fi evidentiata intr-un cont al minorilor iar acestia cumpara (e nevoie si de un raport de evaluare al imobilului) prin curator desemnat de autoritatea tutelara (poate fi si unul din parinti), fie bunica cumpara imobilul si ulterior il doneaza minorilor.

Ambele acte trebuie facute in forma autentica cu achitarea taxelor si onorariilor notariale. Se poate face si un singur act cu cele 2 operatiuni, insa taxarea se face pe fiecare operatiune in parte.

Minorul intre 14 si 18 ani are capacitate de exercitiu restransa, deci incheie actele personal si asistat de reprezentant legal (parinte/tutore) iar in cazurile speciale (ca cea de fata) cu autorizatia instantei/autoritatii tutelare, iar minorul sub 14 ani, prin reprezentare si autorizatie.(neavand capacitatea de exercitiu)

De regula, notarul se adreseaza autoritatii tutelare ptr a fi desemnat un curator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor lipsit de capacitate de exercitiu BeSmart BeSmart Buna ziua, Puteti sa ma ajutati cu privire la formalitatile necesare pentru ca un minor lipsit de capacitate de exercitiu sa poata dobandi un imobil ... (vezi toată discuția)
Acte donatie catre un minor 28lacra 28lacra Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca bunicul poate efectua acte de donatie (imobil) nepotului sau, in varsta de 14 ani, doar cu incuviintarea unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Vanzare catre un minor donigao donigao Buna ziua, As vrea sa stiu daca bunicii pot face act de vanzare-cumparare pe o parte din terenul lor pentru nepotul lor, care este minor ( 7ani) , cu ... (vezi toată discuția)