avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... se da urmatoarea speta...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

se da urmatoarea speta...

X face plangere penala impotriva inspectorului Y ptr:

- purtare abuziva (art.250 C.penal)

- amenintare (art.193 C.penal)

- lovire (art.180 C.penal)

...ca ”riposta”,dupa 44 zile de cand s-a depus plangerea impotriva sa,inspectorul Y depune si el plangere impotriva lui X ptr ultraj (art.239,alin.1 C.penal)


procuroru isi intra in rol,si:

- refuza cercetarea a 2 politisti,colegi cu inspectorul Y care se aflau de serviciu in seara in care s-au comis faptele ptr care Y s-a ales cu plangerea penala

- de la dosar dispar,primele rapoarte depuse de alti 3 politisti aflati de serviciu in seara aceea,din care reieseau faptele comise de inspectorul Y

-procurorul refuza sa audieze 3 martori vitali,propusi de recamantul X

- tot din lipsa de obiectivitate a procurorului,s-a ajuns ca alti colegi ai inspectorului Y sa depuna marturie mincinoasa,si ca atare incepe sa se piarda adevarul,nemaistiindu-se cui sa se dea crezare

.

...ca urmare,se solicita in scris recuzarea procurorului de caz,ptr lipsa de implicare in cercetare si intimidarea reclamantului X de a-si retrage plangerea,iar Prim procurorul nu binevoieste sa dea nici macar un raspuns,daca se admite sau se respinge cererea

in final,rezulta:

- NUP impotriva inspectorului Y (dar si a altor 2 subordonati ai sai care au participat la lovirea reclamantului)

- NUP impotriva reclamantului X (care dupa plangerea ptr ultraj,depusa de Y,devine ”invinuit” )

...si totusi reclamantul X se alege si cu o amenda administrativa ptr ultraj,procurorul considerand ca neavand antecedente penale,fapta sa nu prezinta un pericol social ridicat,stabileste amenda administrativa de 800 RON si obliga pe X la plata cheltuielilor judiciare in valoare de 50 RON ...mai pe romaneste: ”SI BATUT SI CU BANII LUATI” :))


intrebarile mele sunt :

1.se poate face plangere impotriva ordonantei date de procurorul de caz,ptr a se anula acea amenda administrativa,ptr motivele expuse mai sus?

2.plangerea se depune la instanta de judecata sau tot la Prim procuror (care probabil nu va binevoi nici de data aceasta sa raspunda )?....aceasta se depune personal la instanta/parchet sau se poate trimite si prin posta?

3.Daca totusi nu se dispune anularea acelei amenzi,se poate obtine macar o reducere a ei...sau la fel de bine se poate decide marirea ei,ceea ce nu ar fi in regula...?


in speranta ca voi primi raspuns la intrebarile mele,de la specialisti ai dreptului penal,va multumesc anticipat si raman recunoscator daca invat cate ceva de la voi,cum ar sta treburile si in dreptul penal...mersi inca o data;)
Cel mai recent răspuns: Serby , utilizator 20:13, 9 Septembrie 2010
Iata textele legale pe care sa va intemeiati plangerea:

Plângerea contra actelor procurorului
Art. 278. - (1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie.
(2) În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel sau ale procurorului şef de secţie al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.
(3) În cazul rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau al ordonanţei ori, după caz, al rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanţă sau rezoluţie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 şi art. 249 alin. 2.
(31) Rezoluţiile sau ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor de neîncepere a urmăririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmărire penală ori de încetare a urmăririi penale, se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate.
(4) Dispoziţiile art. 275-277 se aplică în mod corespunzător.

Plângerea în faţa judecătorului împotriva rezoluţiilor sau
ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată
Art. 2781. - (1) După respingerea plângerii făcute conform art. 275-278 împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, date de procuror, persoana vătămată, precum şi orice alte persoane ale căror interese legitime sunt vătămate pot face plângere, în termen de 20 de zile de la data comunicării de către procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 şi 278, la judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă. Plângerea poate fi făcută şi împotriva dispoziţiei de netrimitere în judecată cuprinse în rechizitoriu.
(2) În cazul în care prim-procurorul parchetului sau, după caz, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori procurorul ierarhic superior nu a soluţionat plângerea în termenul prevăzut în art. 277, termenul prevăzut în alin. 1 curge de la data expirării termenului iniţial de 20 de zile.
(3) Dosarul va fi trimis de parchet judecătorului, în termen de 5 zile de la primirea adresei prin care se cere dosarul.
(4) Persoana faţă de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, precum şi persoana care a făcut plângerea se citează. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu împiedică soluţionarea cauzei. Când judecătorul consideră că este absolut necesară prezenţa persoanei lipsă, poate lua măsuri pentru prezentarea acesteia.
(5) La judecarea plângerii, prezenţa procurorului este obligatorie.
(6) La termenul fixat pentru judecarea plângerii, judecătorul dă cuvântul persoanei care a făcut plângerea, persoanei faţă de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale şi apoi procurorului.
(7) Judecătorul, soluţionând plângerea, verifică rezoluţia sau ordonanţa atacată, pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul cauzei şi a oricăror înscrisuri noi prezentate.
(8) Judecătorul pronunţă una dintre următoarele soluţii:
a) respinge plângerea, prin sentinţă, ca tardivă sau inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată, menţinând rezoluţia sau ordonanţa atacată;
b) admite plângerea, prin sentinţă, desfiinţează rezoluţia sau ordonanţa atacată şi trimite cauza procurorului, în vederea începerii sau redeschiderii urmăririi penale, după caz. Judecătorul este obligat să arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicând totodată faptele şi împrejurările ce urmează a fi constatate şi prin care anume mijloace de probă;
c) admite plângerea, prin încheiere, desfiinţează rezoluţia sau ordonanţa atacată şi, când probele existente la dosar sunt suficiente, reţine cauza spre judecare, în complet legal constituit, dispoziţiile privind judecata în primă instanţă şi căile de atac aplicându-se în mod corespunzător.
(9) În cazul prevăzut în alin. 8 lit. c), actul de sesizare a instanţei îl constituie plângerea persoanei la care se referă alin. 1.
(10) Hotărârea judecătorului pronunţată potrivit alin. 8 lit. a) şi b) poate fi atacată cu recurs de procuror, de persoana care a făcut plângerea, de persoana faţă de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, precum şi de orice altă persoană ale cărei interese legitime sunt vătămate.
(11) În situaţia prevăzută în alin. 8 lit. a), persoana în privinţa căreia judecătorul, prin hotărâre definitivă, a decis că nu este cazul să se înceapă ori să se redeschidă urmărirea penală nu mai poate fi urmărită pentru aceeaşi faptă, afară de cazul când s-au descoperit fapte sau împrejurări noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmărire penală şi nu a intervenit unul dintre cazurile prevăzute în art. 10.
(12) Judecătorul este obligat să rezolve plângerea în termen de cel mult 30 de zile de la primirea acesteia.
(13) Plângerea greşit îndreptată se trimite organului judiciar competent.

Deci, in concluzie daca sunteti in termen (20 de zile de la comunicare) puteti face plangere prin care contestati tot ce s-a intamplat in dosarul respectiv si nu doar chestiunea cu amenda. Dupa cum ati vazut, cu aceasta plangere se poate ajunge pana la instanta in ultima faza si acolo s-ar putea sa aiba surprize procurorul daca spuneti ca este foarte subiectiv.
In concluzi,e mai intai depuneti plangerea la prim-procuror dupa care, daca nu sunteti multumit, in baza art 278 indice 1 mai faceti o plangere la instanta.
Daca va luati si un avocat treaba ar fi mult mai simpla. Va doresc mult succes si nu ar fi rau sa ne tineti la curent cu evolutia cazului. Nu va dati batut ! =D>
Av. Adrian Posdarie
- Dragă domnule sunt puţine cazurile în care procurorul poate avea surprizele de care amintiţi,doar în măsura în care actele sale sunt nelegale şi vădit netemeinice acestea pot fi infirmate prin instituţia infirmării.În instanţă surprizele de care vorbiţi pot fi materializate în admiterea plângerii petentului cu trimitere la Parchet şi efectuarea altor acte de cercetare ( spre ex.o expertiză ori audierea unor martori etc ) chiar pentru redeschiderea urmăririi penale ori începerea urmăririi penale .Situaţia din urmă nu poate fi acceptată (trimitere pentru începerea urmăriririi penale) întrucât îup este atributul exclusiv al procurorului.În practică,de cele mai multe ori nu se procedează la îup!
Pe de altă parte şi în cazul trimiterii şi în cel de reţinere pentru judecare de cele mai multe ori soluţiile rămân aceleaşi .Însă,de şi mai multe ori ,peste 90% plângerile la instanţă sunt respinse.
@profu

Stimate domn,
Vad ca dispuneti de o vasta experienta in aceasta materie din moment ce incepeti sa faceti statistici s.a.m.d.
Este evident ca ma refeream la situatia in care actele procurorului sunt nelegale si netemeinice si nu vorbeam despre celelalte (legale si temeinice) deoarece in cel din urma caz nu se impune o astfel de procedura.
Din pacate, referitor la situatia expusa de dvs in penultima respectiv ultima fraza - desi cu siguranta nu dispun de experienta dvs ata de bogata - ma simt nevoit sa va contrazic pentru situatia in care plangerea este formulata prin avocat, ori de o persoane cu ceva cunostinte in materie de drept penal si procesual penal. Bineinteles ca sunt respinse celelalte cereri daca vine o persoana care nu prea are tangente cu cele doua materii, si care solicita vrute si nevrute, pentru simplul fapt ca are dreptul de a uzita de aceste plangeri.

Cu deosebit respect,
Av. Adrian Posdarie

-dragă domnule,această instituţie -278 ind.1 a dat naştere la nenumărate discuţii şi evident la un şir nesfârşit de petiţii şi procese penale.De multe ori oamenii se plâng de durata proceselor.
Însă,pentru acurateţe,vă rog să faceţi şi D-vs o mică investigaţie atât în cazurile pe care le-aţi avut cât şi în jurul colegilor d-vs cu privire la procentul şi modalitatea în care se admit ori se resping plângerile formulate în baza art 278 ind.1Cpp.
Mai mult ,vreau să vă spun că în practică de cele mai multe ori chiar în cazul reţinerii spre judecare -deşi se cam evită -se pronunţă de cele mai multe ori aceeaşi soluţie,respectiv hotărâre.Rare sunt cazurile în care instanţa condamnă după ce în prealabil procurorul emite soluţia NUP,pentru că în această situaţie se pune întrebarea-în concret cum pune judecătorul în mişcare acţiunea penală ?(a se vedea art.9,10,235 ,.262 cpp etc) .
Pe curând şi despre celelalte soluţii de netrimitere emise de procuror.
Vă aştept cu comentarii.
Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2009
profudedrept, utilizator
"in cazul plangerii formulate impotriva rezolutiei, ordonantei si dispozitiei din rechizitoriu prin care s-a dispus NUP sau clasarea , instanta NU POATE PRONUNTA solutia prevazuta de 278`1 alin 8 lit c"
XLVIII/2007 NEPUBLICATA
:P
Si referitor la solutiile pronuntate de instante consider ca este bine sa va referiti MACAR la o arie geografica avand in vedere "unitatea" practicilor si solutiilor adoptate
Cu toata stima...

Alte discuții în legătură

Recurs n.u.p mancipri mancipri se poate face recurs la solutia de n.u.p. data de parchet . daca da ....unde !? (vezi toată discuția)
Contestatie la hotararea de neincepere a urmaririi penale amuri amuri Buna ziua! As dori sa stiu cum se formuleaza o contestatie la o Hotarare de neincepere a urmaririi penale, avand in vedere ca toate probele din plangerea ... (vezi toată discuția)
Plangere penala !? tutu12 tutu12 In urma unei plangeri pe art. 307 C. penal , avand o rezolutie NUP ( fapt des intalnit in Parchetele tarii ) , ca asa stiu domnii procurori sa interpreteze ... (vezi toată discuția)