avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Masuri educative / de siguranta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Masuri educative / de siguranta

Spre deosebire de pedepse, măsurile de siguranţă (ca regulă) se pot dispune, după caz, printr-o hotărâre de condamnare, dar şi printr-o hotărâre de încetare a procesului penal, sau chiar printr-una de achitare.
Masura educativa a internarii intr-un centru medical-educativ se exclude reciproc cu masura de siguranta a internarii medicale?
Scopul celor doua categorii de masuri este diferit; masura educativa a internarii intr-un centru medical se ia numai fata de minori, iar masura de siguranta a internarii se ia fata de persoanele a caror lasare in libertate prezinta pericol datorita problemelor psihice pe care le manifesta.
Masurile de siguranta inclusiv internarea medicala , nu se aplica minorilor.
Dupa cum nici nici masurile educative nu se aplica persoanelor majore, ci doar minorilor.
Din acest punct vedere se poate afirma ca se exclud cele doua categorii de masuri.
Dar masurile de siguranta pot fi aplicate minorului, nu exista nicio interdictie in acest sens..
Nu este nicio interdictie, insa exista in Codul penal prevederi speciale, derogatorii, pentru minori. Conform principiului Specialia generalibus derogant normele speciale deroga de la cele generale. Iata de ce in cazul minorilor nu pot fi aplicate masuri de siguranta.
maite21 a scris:

Dar masurile de siguranta pot fi aplicate minorului, nu exista nicio interdictie in acest sens..

@maitee 21, argumentati va rog :)

Alte discuții în legătură

Talharie ahyl33 ahyl33 Am si eu o problema,acum 2 ani eram intr'un parc cu inca doi \"prieteni \" ,si 3 baieti,unul dintre asa zisii mei prieteni le'a ceurt o suma de bani,acestia nu ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - raspunderea penala a minorului chitz chitz Cine ma poate lamuri in urmatorul aspect: Ce aduce nou Codul Penal 2005 in privinta aspectelor ce tin de minoritate (de la raspunderea penala a minorului pana ... (vezi toată discuția)
Cum functioneaza condamnarea la inchisoare? jedg jedg Buna ziua, Sunt minor (16 ani, 17 in noiembrie) si sunt in cursul unui proces penal pentru trei acuzatii: accesul fara drept, la un sistem informatic prin ... (vezi toată discuția)