Am mare nevoie de asistenta privind situatia in care ma aflu. Dupa o experienta de aproape 4 ani in cadrul unei companii multinationale(pe care o consideram respectabila), am fost pusa in situatia de a alege intre a mi da demisia sau a mi se desface contractul de munca ptr necorespundere profesionala. Am refuzat sa mi dau demisia, momentan nu mi s a propus nici un alt post in cadrul firmei si vreau sa stiu daca am dreptul la somaj in situatia in care ei ma dau afara pe acest motiv(desi cu 48 de ore inainte de sedinta fusesem aleasa sa ma ocup de noii angajatii ptr a i instrui) . De asemenea au incercat sa ma "intimideze" spunandu mi ca in cazul in care am sa fiu data afara ptr necoresp profesionala am sa mi pun o "pata neagra" pe dosarul meu si ca am sa mi gasesc foarte greu de munca din aceasta cauza.
Daca va dati demisia nu puteti beneficia de somaj ... Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala (art.61 lit.d C.mun.) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
De asemenea, art. 64 C.mun. prevede:
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
.....
Concediere
prares
Cum se procedează la concediere în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă?... Si care sunt efectele? (vezi toată discuția)
Concedieri
werepairit
Buna ziua,
Cum ma sfatuiti sa procedez, abordand calea cea mai sigura legal, pentru concedierea unor persoane care nu mai performeaza la nivelul ... (vezi toată discuția)