avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu boala cod 06
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu boala cod 06

Buna ziua, am o nelamurire : concediu boala initial cod 06 : 4 zile din care 2 lucratoare, concediu in continuare 7 zile . Nelamurirea este daca mai plateste angajatorul 1 zi din concediul in continuare, deoarece pe cel initial erau numai 4 zile si nu 5 ( regula fiind primele 5 zile sunt platite de angajator) Si daca acest procedeu se aplica si la celelalte coduri unde primele 5 zile sunt platite de angajator.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 08:44, 15 Aprilie 2015
Plata indemnizatiilor pentru CM se face conform art.12 din OUG nr.158/2005, mentionat de dvs., cu primele 5 zile suportate de angajator si restul din FNUASS.

Nu scrie nicaieri in legislatia specifica concediilor medicale ca urgentele se suporta integral din FNUASS.
Singurele mentiuni pentru urgente sunt:
- nu este necesar stagiul minim de cotizare,
- plata este de 100% din baza de calcul;
- limitarea la 5 zile calendaristice daca nu e caz sever de internare.


Normele de aplicare a OUG nr.158/2005

ART. 31
În caz de urgenţe medico-chirurgicale, pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea în spital, concediul medical se acordã de medicul care a asistat urgenţa (medic de familie, medic din ambulatoriul de specialitate, de la camera de gardã, structuri de primire urgenţe, ambulanţã, centru de permanenţã), pentru o perioadã de maximum 5 zile calendaristice. Dacã incapacitatea temporarã de muncã se menţine, concediul medical poate fi prelungit de medicul curant, pentru aceeaşi afecţiune, dar nu pentru cod de indemnizaţie de urgenţã (06), în condiţiile şi pe duratele stabilite de lege.



OUG 158/2005 cu modificari si completari
ART. 12
Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi până la data încetării
incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanelor asigurate prevăzute la
art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).




Atentie!
Ceea ce a evidentiat @Ruje ca indemnizatia se suporta din FNUASS din prima zi se refera la someri si la alte persoane care nu sunt angajate cu contract de munca si sunt asigurate pentru concedii si indemnizatii.

OUG nr.158/2005:

ART. 1*)
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu, precum şi orice alte activitãţi dependente;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi persoanele care nu se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) abrogatã;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
e) persoane care încheie un contract de asigurãri sociale pentru concedii şi indemnizaţii pentru maternitate şi concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav, în condiţiile în care au început stagiul de cotizare pânã la data de 1 ianuarie 2006.

(3) Persoanele prevãzute la alin. (2), care au calitatea de pensionari, nu sunt asigurate conform prezentei ordonanţe de urgenţã, cu excepţia pensionarilor de invaliditate gradul III şi a pensionarilor nevãzãtori, care se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la lit. c) şi d).
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2015
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical cod 06 DianaManuela DianaManuela \\"Certificatele medicale cu cod de indemnizatie 06 (urgenta) se deconteaza intotdeauna de FNUASS. Tot ce este pe urgenta....asistenta medicala, certificate ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical danabunea danabunea Am un concediu medical codul 06 urgente 5 zile. Societatea suporta aceasta? In cazul celorlalte coduri stiu ca societatea dar la acest cod?? (vezi toată discuția)
Certificat de concediu medical myry84 myry84 buna ziua.sunt in concediu medical din data de 06-06-2013.primul concediu este cu internare de 5 zile cod ind 06 initial si mai am inca 14 zile cod ind 01 in ... (vezi toată discuția)