avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata impozit arenda
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata impozit arenda

Buna ziua,
Am un contract de arendare in derulare si am primit un act aditional prin care trebuie sa aleg modul de impozitare (la sursa sau determinare venit in sistem real) pentru arenda pe care o voi primi in aceasta toamna. Am inteles din codul fiscal cum se intampla lucrurile in cazul retinerii impozitului la sursa.
Intrebarile mele sunt cum trebuie procedat daca aleg determinarea venitului in sistem real:
- inregistrez acest act aditional la contract, dupa semnare, la circa financiara de care apartin;
- primesc arenda in luna noiembrie a.c.: ce formular folosesc pentru declararea si impozitarea acestui venit si cand fac plata ?
Multumesc si numai bine.
Cel mai recent răspuns: ContSters86219 , utilizator 09:25, 2 August 2012
Eu zic ca e mai bine sa optezi pentru impunere cu retinere la sursa pentru ca arendasul face tot ce trebuie : adica din 1000 lei care vi se cuvin - aplica cota forfetara de cheltuieli de 25% = 250 lei. Ramane un venit net de 750 lei la care aplica cota de 16% = 120 lei ,impozitul fiind final. Tot arendasul
trebuie sa declare acest impozit in D 100 rd.11,si sa-l vireze la bugetul de stat pana pe 25 a lunii urmatoare..fata de luna cand s-a facut plata.. Deci din 1000 lei vei primi 880 lei.
Daca optezi pentru sistem real ,va trebui sa tii evidenta in partida simpla, sa depui declaratia 200 pana la 25 mai anul urmator.Dar in registrul de incasari si plati pentru evidenta in partida simpla nu aceste cifre o sa ai. adica daca la venituri este un venit de 1000 lei( pe baza adeverintei primite de la arendas,sau a dispozitiei de plata catre casierie (daca primesti in natura grau sau alte produse trebuie sa-ti dea factura cu cantitatea si valoarea produsului,) . la cheltuieli se admit toate cheltuielile facute de tine.. Dar nu vad ce poti sa treci aici ca doar nu lucrezi tu terenul ci arendasul...Eventual impozitul pe teren platit la primarie si transportul produselor de la magazia arendasului pana acasa-dar numai cu factura emisa de un caraus autorizat....Deci mai mare daraua decat ocaua...cum e o vorba..
Pana in 2012 la D 200 se admitea la cheltuieli tot o cota forfetara de 25% si rezultatul era acelasi..dar acum trebuie sa faci evidenta in partida simpla,,, ca asa zice Codul Fiscal,, in care nu ai ce sa treci la cheltuieli.. si platesti impozit mai mare.
Deci tot mai clar si mai usor pentru tine este sa faci optiunea prin metoda cotei forfetare, si nu mai ai treaba cu nimic,,decat sa te duci sa ceri banii sau produsul in natura.
Ce nu inteleg eu este de ce trebuie sa tin registru de incasari si plati ca persoana fizica (ca doar arenda o primesc ca persoana fizica, nu ca PFA sau altceva.
Eu inteleg ca in declaratia 200 voi declara venitul brut respectiv deducand 25% cota forfetara si rezultand venitul net, pe care fiscul mi-l va impozita cu 16%. Ce e cu acest registru de incasari si plati la persoanele fizice ???
Multumesc.
Asa este scris in OUG 125/,publicata in MO 938 /30.12.2011 care modifica Codul fiscal, la pct.34 si 35
si Codul fiscal valabil cu 01.01.2012 la art.62.(al.3). Logica este ca orice persoana fizica care realizeaza un venit se numeste contribuabil. Si pentru a se dovedi ca nu depasiti plafonul de scutire cu privire la TVA trebuie sa tineti aceasta evidenta in partida simpla - ca la PFA -.in care ,asa cum am spus ,nu ai ce sa treci la cheltuieli. ... Mai intrebati la fisc ca sa vedeti ce logica au ei in raspuns....
Deci din actele aditionale -si mai apoi contractele de arenda- care se depun la fisc cu optiunea fiecaruia cum vrea sa fie impozitat ,fiscul va sti cine va mai depune decl.200 si cine nu ...
Multumesc, am sa mai intreb la fisc, fiindca mi se pare ilogic.
Buna ziua.Am citit despre cazul d-voastra, si indraznesc sa va intreb daca se poate sa-mi faceti si mie o copie a actului aditional primit de d-voastra si sa-l trimiteti la o adresa de mail;paraschiv2011@yahoo.com. Asta ca sa pot vedea si eu un exemplu pentru acest aditional care trebuie sa circule in 2012.
Daca este posibil va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Impozitarea veniturilor din arenda codrina.ama codrina.ama Va rog sa-mi spuneti daca prevederile art. 83 si 62 din Codul fiscal, cu privire la impozitarea veniturilor obtinute din arendarea terenurilor agricole se ... (vezi toată discuția)
Model act aditional contract arenda ContSters86219 ContSters86219 buna ziua, are cineva un model de act aditional la ct. arenda teren agricol referitor la modul de plata a venitului din arenda, conf. art 94 alin 14 din CF? (vezi toată discuția)
Plata impozit pe venit din teren agricol arendat ancarapan ancarapan In ianuarie a.c. am arendat unei persoane fizice din comuna unde este terenul agricol pe baza unui contract de arenda inregistrat la primarie,plata arendei ... (vezi toată discuția)