avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitarea veniturilor din arenda
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitarea veniturilor din arenda

Va rog sa-mi spuneti daca prevederile art. 83 si 62 din Codul fiscal, cu privire la impozitarea veniturilor obtinute din arendarea terenurilor agricole se aplica pentru veniturile anului fiscal 2012.
Concret, pana anul trecut, pentru aceste venituri am depus declaratia 200 si am platit impozit. Noile prevederi stipuleaza ca nu trebuie sa mai depun declaratia 200 si ca impozitul este retinut si virat de catre societatea agricola ce exploateaza terenul. Deci , ce trebuie sa fac in calitate de proprietar al terenului ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: codrina.ama , utilizator 21:26, 11 Februarie 2013
Prevederile care au introdus impunerea prin retinere la sursa in sarcina arendasului, impozitul fiind final, respectiv prevederile art. 62 alin. (2 indice 1) – (2 indice 5) din Codul fiscal aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2012, potrivit art. VII din OUG 125/2011.

In aceasta situatie, pentru veniturile platite incepand cu 1 ianuarie 2012, platitorul venitului (arendasul) este cel care va avea obligatia de a calcula si retine la sursa impozitul pe venit, la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut diminuat cu cheltuieli forfetare stabilite in cota de 25% din venitul brut. Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se va vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut de catre arendas si reprezinta impozit final pentru arendator.

[ link extern ]

www.avocatnet.ro/content/art...

www.avocatnet.ro/content/art...
În primul rând vă uitați în contract să vedeți dacă această obligație este preluată de către arendaș, altfel Dvs. trebuie să declarați și să depuneți formularele specifice și să achitați impozitul. Arendașul poate prelua această obligație de la Dvs. dar trebuie să fie stipulat în contract.
Multumesc pentru raspunsuri. Contractul fiind din 2007, nu are stipulat cine plateste impozitul. In aceste conditii, declaratia 200 o pot poate depune tot pana la 25 mai, sau mai devreme ?
Revin - am intrat pe site-urile pe care mi le-ati indicat. Dar, eu ma aflu in situatia : in contract nu se prevede cine plateste impozitul, act aditional referitor la plata impozitului nu am incheiat, mi s-a efectuat plata. Deci, trebuie sa depun declaratia 200 si sa achit impozitul ?
Multumesc.
1. Regula privind impozitarea veniturilor din arenda

Proprietarii terenurilor nu mai au obligatia depunerii Declaratiei 200 privind venitul realizat, singura obligatie fiind inregistrarea contractului de arendare in termen de 15 zile de la incheiere, la organul fiscal de domiciliu.

Daca arendasul este tot o persoana fizica, pentru a putea declara, in Declaratia 100 - pozitia “Impozit pe veniturile din arenda”, si vira la stat impozitul pe venit, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care impozitul a fost retinut, trebuie sa se inregistreze fiscal, prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a formularului 020 si a contractului de arenda. Impozitul retinut se declara de catre arendas si in Declaratia 205, care se depune pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator.

2. Exceptie de la regula de impozitare

Persoanele fizice care nu doresc ca impozitarea veniturilor sa se faca de arendas pot opta pentru calculul impozitului in sistem real, adica sa stabileasca singure venitul impozabil prin scaderea din venitul stabilit in contract a cheltuielilor efectuate pentru obtinerea acestui venit. Arendasul nu poate impune modalitatea de impozitare, aceasta fiind la libera alegere a proprietarului terenului.

Optiunea pentru calculul impozitului in sistem real se face in scris odata cu incheierea contractului sau prin act aditional daca exista un contract in derulare.
Daca opteaza pentru sistemul real, proprietarul terenului trebuie:

- sa inregistreze contractul de arendare sau actul aditional in termen de 15 zile de la incheiere, la organul fiscal de domiciliu;

- sa tina o evidenta veniturilor incasate si a cheltuielilor reale efectuate cu terenul arendat (ex. taxele si impozitele locale aferente terenului), venitul impozabil calculandu-se prin scaderea din venitul brut a acestor cheltuieli. Evidenta se tine cu ajutorul Registrului-jurnal de incasari si plati, care se inregistreaza la organul fiscal. In acest caz nu se mai scade si cota forfetara cheltuieli de 25%.

- sa depuna, pana la 25 mai a anului urmator Declaratia 200 privind venitul realizat;

- sa plateasca impozitul stabilit prin Decizia de impunere (venit net anual declarat in Declaratia 200 x 16%) - in termen de 60 de zile de la data comunicarii de organul fiscal a Deciziei de impunere.

ATENTIE!

Datorita modificarii, incepand cu 1 ianuarie 2012, a modalitatii de impozitare a veniturilor din arenda, persoanele fizice care au incheiat contracte de arendare inainte de data de 1 ianuarie 2012 care se deruleaza in continuare, au obligatia ca in anul 2012, inainte de incasarea venitului, sa precizeze in scris modalitatea de impozitare aleasa, prin incheierea unui act aditional la contract care trebuie inregistrat la organul fiscal de domiciliu in termen de 15 zile de la incheierea acestuia.

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Contract arenda teren agricol filica filica Mama mea in varsta de 82 de ani are terenul agricol dat in arenda la o socetate agricola din anul 2008 pentru care primeste plata in natura (griu si porumb) ce ... (vezi toată discuția)
Plata impozit 16% pe arenda primita pentru terenuri agricole ContSters86219 ContSters86219 Am inteles ca in ultimele modificari aduse CF s-a impus plata unui impozit de 16% pentru arenda primita pt. terenurile agricole date sa fie lucrate ... (vezi toată discuția)
Contractul de arenda - cesiune si impozitul pe venit SIMONANISTOR SIMONANISTOR Stimati Domni, As dori sa aflu care este noua procedura privind impozitul aplicat urmare veniturilor obtinute din contractele de arenda; pentru a depune ... (vezi toată discuția)