Stimati Domni,
As dori sa aflu care este noua procedura privind impozitul aplicat urmare veniturilor obtinute din contractele de arenda; pentru a depune declaratia 200 trebuie sa fii persoana fizica autorizata? care sunt pasii in cazul in care un contract de arenda se doreste a fi cesionat si mai trebuie efectuat si actul aditional de stabilire a venitului net: se face mai intai cesiunea si apoi doar act aditional, trebuie refacute contractele daca se face cesiune?
Va multumesv si astept raspunsul Dumnevoastra,
Contractul de arenda se incheie in forma scrisa si se inregistreaza si la organul fiscal de domicililu al arendatorului (cel care da in arenta teren si alte bunuri agricole si obtine veniturile din arenda).
Aspect fiscal:
Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit (arendas) la momentul plății venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net (venit brut-25%cheltuieli). Impozitul este final si se plateste până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.(Arendasul depune formular 100 si anual formular 205).Arendatorul nu are in acest caz obligatii directe de plata sau declarare.
În cazul în care optează pentru determinarea venitului net din arendă în sistem real, arendatorul este obligat să precizeze în scris, în contractul încheiat, la momentul încheierii acestuia. Modalitatea de impunere aleasă este aplicabilă pentru toate veniturile realizate în baza contractului/raportului juridic respectiv. In aceasta situatie arendatorul (care da in arenda) depune formularul 220 si 200.Impozitul se stabileste de organul fiscal.
In ceea ce priveste veniturile arendasului, daca acesta este persoana fizica, depinde care e obiectul de activitate.
Daca sunt veniturile realizate sunt venituri din agricultura prevazute la art.71 din Cod fiscal sunt supuse impozitului pe venit (sere, solarii, produse agricole valorificate prin unitati speciale de colectare etc. vedeti articolul integral) , se depune formularul 221 sau 220 si 200 , dupa caz. Impozitul se stabileste de organul fiscal.
Daca sunt venituri din agricultura, altele decat cele de la art.71 sunt venituri neimpozabile, nu se declara si impoziteaza.
Referitor la aspectul juridic, poate va va raspunde cineva pe NOUL COD CIVIL in care se reglemeteaza acest raport si contract de locatiune.
Contractele se inregistraza la Consiliul local si cred ca nu este permisa subarendarea.