avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Platitor de TVA intracomunitar, naplatitor in Romania
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Platitor de TVA intracomunitar, naplatitor in Romania

Detin o microintreprindere, care de la infiintare a fost neplatitoare de TVA.
In perioada urmatoare voi efectua exporturi si importuri, astfel m-am inregistrat in Registrul Operatorilor Intracomunitari si am devenit platitor de TVA pentru tranzactiile intracomunitare.
Intrebarea mea este pentru ce va trebui si cand va trebui sa platesc TVA.
Am inteles ca atunci cand fac un export voi emite o factura fara TVA, deci in acest caz nu se plateste TVA.
Mi s-a spus deasemenea de catre contabila ca voi plati TVA pentru bunurile achizitionate din UE si ca il voi plati la achizitionare, dar ca acest TVA platit il voi putea recupera prin depunerea formularului 318.
Ceea ce inseamna ca practiv nu va fi platit TVA nici la export nici la import. Intrucat cifra de afaceri va fi sub plafonul de platitor de TVA, in tara nu va trebui sa devin platitor de TVA.
Va rog sa imi spuneti daca am fost informat corect si daca aceasta varianta, de platitor de TVA doar intracomunitar este cea mai buna pentru mine.
In acest fel ar trebui sa pot oferi la un pret mai mic in Romania produsele achizitionate din UE, deoarece nu ar trebui sa platesc TVA (defapt platesc TVA dar il recuperez prin depunerea formularului 318).

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 08:43, 29 Mai 2012
Platitor de tva pt achizitii intracomunitare puteati sa va deveniti numai inainte de depasirea plafonului de achizitii de 10000 euro (pina la acest plafon se achita tva-ul catre furnizor).

Fiind platitor de tva cf art 153.1, platiti tva-ul pt achiztii intracomunitare pe baza decontului 301. Aceasta suma nu o recuperati sub nici o forma, ea inlocuind tva-ul pe care ar fi trebuit sa-l platiti furnizorului intracomunitar. Prin formularul 318 se recupereaza numai tva-ul platit intr-o tara UE de catre o soc din Romania.

"Cererea se depune de către persoanele impozabile stabilite în România, pentru rambursarea TVA achitate de acestea pentru bunurile mobile care le-au fost livrate sau serviciile care au fost prestate în beneficiul lor în statul membru în care taxa a fost încasată, precum şi a taxei achitate pentru importul bunurilor în respectivul stat membru."

La vinzare veti vinde fara tva, indiferent unde veti vinde (in tara, in alta tara ue sau la export). Pretul pe care il veti stabili va trebui sa tina cont de tva-ul de 24% achitat prin formularul 301.
Se poate face o cerere pentru inregistrare in scopuri de TVA si in Romania?
Sau acum ca sunt inregistrat asa nu pot deveni platitor de TVA in Romania decat dupa depasirea plafonului?
Cerere pt a deveni platitor de tva in Romania prin optiune se poate face oricind, cf art 153, alin 1, lit c.
Soc devine platitoare de tva de la data comunicării deciziei de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva si taxe elvetia sevenx sevenx Buna ziua, Va cer ajutorul in urmatoarea problema. SRL neplatitor de TVA, neinscris in reg operatorilor intracomunitari (se incadreaza in plafon) doreste ... (vezi toată discuția)
Declaratii fiscale Marya STANCU Marya STANCU buna seara amdeschis o i.i .neplatitor de tva si vreau sa aflu ce declaratie trebuie depusa in cazul cind depasesc in vinzari suma de 10 ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare de bunuri anca332 anca332 Buna ziua, Am si eu o speta destul de complicata. Am o Intreprindere familiala care face achizitii intracomunitare de bunuri (fructe si legume). Cand a ... (vezi toată discuția)