avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlu de proprietate vs. Certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlu de proprietate vs. Certificat de mostenitor

Buna ziua,

Ce poate face o persoana care detine un titlu de proprietate valabil, care-l indreptateste la posesie exclusiva asupra unei parti din bunurile trecute in certificatul de mostenitor - in care figureaza in indiviziune cu alti mostenitori?
Termenul de prescriptie a CM a expirat.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: marfan , utilizator 18:59, 29 Mai 2012
Nu cred ca v-ati exprimat corect.

Daca persoana are un titlu de proprietate exclusiv nu are de ce isi face probleme.

Daca are un titlul de proprietate in indiviziune alaturi de alti mostenitori, atunci posesia lui nu este una utila de natura a duce la achizitia prin uzucapiune a imobilului.

Daca titlu de proprietate in exprimarea dvs il reprezinta certificatul de mostenitor, atunci nu detineti un titlu legal.
Pt a detine un drept exclusiv de proprietate trebuie sa faceti o iesire din indiviziune printr-un partaj voluntar la notariat sau printr-un preces in instanta.

Nu exista un termen de prescriptie a certificatului de mostenitor.
Reveniti cu mai multe amanunte.
Da, nu m-am exprimat clar.

Exista un titlu de proprietate eliberat in 1992 cu legea 18, si un titlu din 1945, pentru acelasi teren.
Titlul din 1992 a intrat in bunurile din CM, intrand in indiviziune cu mai multi.
Titlul din 1945, pentru acelasi teren, ofera drept exclusiv doar persoanei de care vorbesc.

Multumesc.
Titlul din 1945 nu are valabilitate in prezent...in vremea comunistilor nu a existat proprietate privata pentru terenul extravilan, astfel incat toate terenurile "din camp"au fost scoase din circuitul civil. De aceea s-au si emis legile funciare, pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor (care drept nu si-a mai produs efectele in timpul CAP-ului). Daca in TP-ul emis in baza legii 18/1991 au fost inscrise persoane neindreptatite, se poate cere radierea acestora in baza art. III din legea 169/1997 - nulitate absoluta partiala. Totusi, poate n-ar fi rau sa detaliati un pic speta... poate persoana care a detinut terenul in 1945 a intrat in CAP si cu terenul altcuiva din familie, ori cererea de inscriere in CAP este semnata de mai multe persoane...
De ce titul de proprietate din 1945 nu ar mai avea valoare?
Intrarea in CAP s-a facut pe la 1960, prin urmare timp de 15 ani s-a exercitat dreptul de proprietate asupra lui.
Sigur, titlul vechi nu poate fi folosit efectiv, dar prin el poti demonstra al cui a fost bunul inainte de colectivizare, poate fi ca act doveditor in instanta, nu?

Alte discuții în legătură

Poate un primar sa anuleze un titlu de proprietate? JohnDoe22 JohnDoe22 Buna ziua, am o mica problema. In anul 1992 tatal meu a cerut reconstituirea dreptului de proprietate, in baza L 18/91, asupra unui teren pierdut in urma ... (vezi toată discuția)
Legea 18 constantinmurea constantinmurea Doi frati mostenesc un teren de la tatal lor. Unul din frati face cerere de reconstituire in martie 1991,conf. L18. Comisia locala elibereaza adeverinta, in ... (vezi toată discuția)
Radiere mostenitori din tp gigelas gigelas Patru frati sunt mostenitorii defunctilor parinti. In 1991,doar unul dintre frati,face o cerere in baza Legii 18/1991,prin care solicita reconstituirea ... (vezi toată discuția)