In anul 1992 tatal meu a cerut reconstituirea dreptului de proprietate, in baza L 18/91, asupra unui teren pierdut in urma colectivizarilor din perioada regimului comunist. Din cate am inteles, la acea data reconstituirile se faceau doar pentru suprafate de 5000 de mp, asa ca tatal meu, pentru a putea recupera terenul integral, a cerut reconstituirea a cate 5000 de mp pe numele sau si al fiecaruia din cei 4 copii ai sai.
La ceva timp decesul tatalui meu, am intrat in posesia titlului meu de proprietate si am observat ca pe acesta prenumele meu era trecut gresit,cu toate acestea eroarea nu este una flagranta, diferenta fiind doar de o litera.
Adevarata problema a aparut insa in momentul in care am incercat sa aflu cum as putea sa remediez situatia, cand mi s-a spus ca daca m-as adresa primarului din comuna in care este situat imobilul mi s-ar anula titlul de proprietate, deoarece reconstituirea nu s-a facut conform legii. Aceasta trebuind sa se faca pe numele tatalui meu, titularul dreptului la acea vreme.
In conditiile acestea as dori sa va intreb daca intradevar un primar poate anula un titlu de proprietate si daca as putea cumva remedia aceasta eroare fara sa ma adresez instantei de judecata din moment ce deocamdata nu dispun de resursele financiare pentru un proces.
1. In baza legii 18/1991, reconstituirea dreptului de proprietate se facea in limita a 10 ha/autor deposedat.
2. reconstituirea dreptului de proprietate se facea pe numele celui care a adus terenul in CAP/mostenitorilor acestuia. Daca tatal dvs. sau rudele dansului au adus acel teren in CAP, copiii nu aveau ce cauta pe TP.
3. primarul, in calitate de presedinte al comisiei locale de fond funciar, poate cere justitiei anularea unui TP in baza art. III din legea 169/1997
4. in cazul dvs. nu este vorba de o anulare a TP (desi, din punctul meu de vedere, acel Tp este emis cu incalcarea legii) ci de o modificare a acestuia, in sensul corectarii numelui. Daca nici o bucata de teren nu a intrat in circuitul civil (instrainata, etc), modificarea se poate face, pe baza de cerere si documente justificative, si de comisia judeteana de fond funciar; totodata, modificarea se poate face si de catre instanta de judecata.