avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reconstituire drept proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reconstituire drept proprietate

-in 1954 parintii mei au cumparat 5000mp teren in vatra satului,RESPECTIV INTRAVILAN
- in 1959 parintii mei,in prezent decedati, figurau cu suprafata( x+5000MP) in registrul agricol
- in 1959 ,eu fiul lor, in varsta de 13 ani, constrans , in numele parintilor am completat o cerere de inscriere in colectiv dar cu( x-1100MP) teren
- in 1991 parintii au cerut reconstituirea dreptului de proprietate cu( x+5000MP) teren deci cu cat figurau in registrul agricol
- in 2002 au primit 2 titluri de proprietate ,UNUL PENTRU X MP SI ALTUL PT.5000MP, dar in extravilan am revendicat in justitie. Terenul cumparat in 1954 si prima instanta mi-a dat castig de cauza. Problema este ca partea adversa a facut recurs.fac urmatoarele precizari:comisia locala a emis titlu de proprietate unei persoane. Pe teren nu este ridicata nici o cladire. Nu a fost atribuit nimanui ca teren pt. constructie.persoanei careia i-a fost dat in titlu de proprietate apare ca extravilan. La termenul la care se judeca recursul intentionez sa invoc in sprijinul meu si faptul ca parintii mei nu s-au inscris in CAP cu 1100mp si deci ei pentru aceasta suprafata au fost proprietari permanenti.problema mea este daca fac bine si cum ar trebuii sa sune intampinarea la recurs. Sunt un profan in materie de drept si.rog din suflet un raspuns profesionist.
Numai in baza documentelor ,un avocat poate sa se pronunte asupra variantei favorabila dvs
in primul rand nu va sfatuesc sa va aparati de unul singur, mai ales in aceasta speta.
in al doilea rand, trebuie cercetate actele care au stat la baza eliberarii celor doua titluri de proprietate,
cristina/BZ a scris:

cum ar trebuii sa sune intampinarea la recurs. Sunt un profan in materie de drept si.rog din suflet un raspuns profesionist.


Atunci cautati raspunsul in biroul unui profesionist dupa ce i-ati aratat mai intai TOATE hartiile.

Daca dvs. credeti ca cineva ar putea sa formuleze o intampinare fara sa fi vazut vreodata

- hartiile din dosar
- hotararea fondului
- recursul impotriva caruia se formuleaza intampinare.

atunci insemna ca in imaginea dvs. "profesionistii" arata ca niste tanti cu fuste crete care citesc in ... flacara violet.

Haideti sa vedem daca am inteles eu bine: dvs. (sau parintii) ati avut in 1959-1963 doua terenuri:
-X mp
-5000 mp (intravilan)
Ati intrat in CAP cu X-1100 mp.
Vi s-a reconstituit in baza legii 18/1991, asa: un TP cu X mp (deci, mai mult decat ati intrat dvs. in CAP - ca suprafata vi s-a inclus in acest TP si cei 1100 mp) si inca un TP pentru 5000 mp extravilan.
1. vi s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru mai mult teren decat ati adus dvs. in CAP (mai mult cam cu 1100+5000=6100 mp).
2. cei 5000 mp, vi s-au dat in extravilan in loc de intravilan.
Pai...daca ar fi sa aplicam legea 18/1991 in cea mai stricta litera a ei, ar trebui sa vi se anuleze TP pentru 6100 mp (daca nu ma credeti, cititi art. III lit a si b din legea 169/1997). Apoi, tot legea 18/1991 prevede ca, la campie, reconstituirea dreptului de proprietate nu se face neaparat pe vechile amplasamente, ci pe sole stabilite de comisie! (daca terenul nu s-a aflat la munte sau in zona colinara, comisia locala putea sa atribuie, perfect legal, vechiul dvs. amplasament altcuiva, iar dvs. sa primit, de asemenea, vechiul amplasament al altui cetatean samd).
Ce aveti dvs de facut? Eu cred ca ar fi mult mai simplu sa solicitati modificarea TP cu cei 5000 mp conform realitatii din 1959-1963, adica sa dovediti instantei ca, doar dintr-o eroare, vi s-a dat teren extravilan, cand de fapt, dvs. trebuia sa primiti teren intravilan... Iar comisia locala o sa va dea acest intravilan "cam pe unde are" - pe sole stabilite conform legii 18 (stiu ca nu-i etic si moral, insa este, din pacate, perfect legal).
Cei 1100 mp la care faceti dvs referire au fost deja reconstituti, scriptic si cantitativ, in TP pentru suprafata X de teren, chiar daca nu au fost adusi in CAP.
Inca o data, legea 18 si urmatoarele au reconstituit dreptul de proprietate pentru terenul adus in cooperativele agricole de productie!!! (ce nu s-a adus cu cerere, a fost luat cu forta si exista si astfel de evidente - pe "dinafara" au ramas doar curtile cu casele, si nici acestea peste tot).
Aveti mare grija, poate dati peste un judecator plin de zel care incepe sa se intrebe ce si cum si s-ar putea sa aveti suprize.
Parerea mea este ca ar trebui sa solicitati modificarea TP pentru cei 5000 mp de la extravilan la intravilan, cu documente doveditoare (act de v-c, registru agricol 1959-1963)...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare titlu de proprietate ContSters115731 ContSters115731 Bunica mea si fratele acesteia au avut in proprietate fiecare o parcela de cate 900 mp fiecare, mostenire de la parintii lor, deci l800 in total.Prin anii ... (vezi toată discuția)
Teren furat de primarie! dncl dncl Buna seara!In 91 am revendicat un teren care a apartinut tatalui meu dupa care mi sa dat o adeverinta.Titlu a venit mai tirziu dar fara acel teren!Intre timp ... (vezi toată discuția)
În planul de la primãrie am avut un teren de 9,000 mp. ni s-a dat titlu doar pe 5,000 mp. cum putem recupera diferenþa? mihai78 mihai78 Am avut bătaie de cap cu intabularea unei suprafeţe de teren moştenite. Schiţa terenului a fost făcută aiurea. Când am încercat intabularea ... (vezi toată discuția)