avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am primit o citatie de la Parchet-cum sa procedez?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am primit o citatie de la Parchet-cum sa procedez?

Buna ziua! Am primit o citatie la procuratura iar azi i-am dat curs si m-am trezit cu citez din procesul verbal `invinuit pentru savarsirea infractiunilor de tainuire prev. de art. 221 alin. 1C.pen si complicitate la savarsirea infractiunii de furt calificat prev. so ped. de art. 26 C.pen. la art. 208 C.pen,art 209 alin 1 lit.a,g si alin. 3 lit a din C.pen. cu aplic. art 33 lit. a C.pen. In fapt incepand cu data ....pana la data...inv. EU a achizitionat de la un anume cetatean condensat ca provine din furt`. Tin sa precizez ca nu am nici ce-a mai vaga idee despre ce este vorba. Nu am nici o amenda sau chemare la politie pana in data de astazi. Despre ce este vorba si ce spun articolele in cauza. Poate cineva sa ma sfatuiasca ce sa fac? Am fost la procuratura si nu am declarat nimic.
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 17:04, 28 Mai 2012
La procuratura nu ati fost informat detaliat despre acuzele pentru care sunteti cercetat?
Art 221 Codul penal priveste infractiunea de tainuire,art 208,209=furtul,respectiv furtul calificat,a)de doua sau mai multe persoane impreuna,g)in timpul noptii;
Posibil ca la adresa dvs sa existe dosar de cercetare pentru infractiunile mentionate
Daca ati fost citat in calitate de invinuit, acest lucru presupune faptul ca impotriva dvs. a fost deja inceputa urmarirea penala.
Acuzatiile care vi se aduc, respectiv savarsirea infractiunii de tainuire si participarea dvs. in calitate de complice la savarsirea infractiunii de furt calificat, inseamna ca ti comis un concurs de infractiuni , confiorm art. 33 Cod penal.
Tainuirea, infractiune prevazuta de art. 221 Cod penal, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 7 ani. Furtul calificat , infractiune prevazuta de art. 209, se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 15 ani .Conform legii, pedeapsa pentru complice este aceeasi cu cea prevazuta pentru autor, tinandu-se insa cont de contributia efectiv avuta la comiterea infractiunii.
Tainuirea:
"Primirea, dobândirea sau transformarea unui bun ori înlesnirea valorificarii acestuia, cunoscând ca bunul provine din savârşirea unei fapte prevazute de legea penala daca prin aceasta s-a urmarit obţinerea, pentru sine ori pentru altul, a unui folos material, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 7 ani, fara ca sancţiunea aplicata sa poata depaşi pedeapsa prevazuta de lege pentru infracţiunea din care provine bunul tainuit.
Tainuirea savârşita de soţ sau de o ruda apropiata nu se pedepseşte."

Furtul calificat:
"Furtul savârşit în urmatoarele împrejurari:
a. de doua sau mai multe persoane împreuna;
b. de o persoana având asupra sa o arma sau o substanţa narcotică;
c. de catre o persoana mascata, deghizata sau travestită;
d.asupra unei persoane aflate în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa sau de a se apara;
e. într-un loc public;
f. într-un mijloc de tramsport în comun;
g. în timpul nopţii;
h. în timpul unei calamitaţi;
i. prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.


Concursul de infactiuni ( adica situatia in care o persoana a savarsit doua mai multe infractiuni , inainte de a primi vreo condasmnare definitiva pentru vreuna din ele), are niste reguli proprii , conform carora , se stabileste pedeapsa pentru fiecare dintre ele , urmand a se contopi si a se aplica pedeapsa cea mai greea dintre ele , cu posibilitatea pentru instanta de a mai aplica inca un spor de pedeapsa, de pana la 5 ani, daca va gasi necesar.
In concluzie , daca nu ati savarsit niciuna dintre aceste infractiuni , nu aveti de ce sa va temeti, dvs. nefiind obligat nici sa faceti vreo declaratie, si nici sa va dovediti nevinovatia. Daca insa va vor fi prezentate probe in acuzarea dvs., va trebui sa aduceti contraprobe cu care sa le combateti.
Daca va hotarati sa dati vreo declaratie , ar fi bine sa fiti asistat de aparator cand faceti acest lucru.
Faptul ca nu aveti antecedente penale va fi retinut ca circumstanta atenuanta, in cazul in care veti fi trimis in judecata.
se pare ca dvs ne-ati citat din rechizitoriu , caz in care se pare ca veti fi trimis in judecata.
poate ma insel dar din ce proces verbal ati citat ?
trebuie neaparat sa mergeti si sa va rezolvati situatia.
daca sunteti nevinovat cu atat mai mult. e posibil sa fie o eroare si dvs sa fiti confundat.(poate ca din cauza unei coincidente de nume )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt calificat si tainuire billa billa ce conamnare pot primi pentru furt calificat si tainuire? intrun dosar legat de furtul a circa 300 metri de calbu Romtelecom?#-o#-o#-o#-o (vezi toată discuția)
Furt prin escaladare alina_vi alina_vi Pot considera ca este vorba de infractiunea de furt calificat , atunci cand furtul este comis prin escaladare, daca hotul a patruns in domiciliu pe usa ramasa ... (vezi toată discuția)
Furt calificat onoono onoono Stie cineva care e pedeapsa pentru furt calificat! (vezi toată discuția)