Acesta nu constituie un caz de inselaciune . Creditorul trebuie sa se indrepte impotriva debitorului( celui pe care l-a imprumutat), la instanta civila, dovedind cu actul constatator al creantei , cel incheiat la notar, faptul ca a acordat acel imprumut.
Daca ati avut calitatea de garant pentru cel imprumutat, atunci doar ati fi obligat. Depinde ce scrie in act. Dar faptul ca i-ati facilitat prietenului dvs. obtinerea unui imprumut de la un tert, nu este un act de complicitate, iar nerestituirea unui imprumut, nu constituie inselaciune.
Eu nu figurez cu nimic in acel contract ,nici ca intermediar si nici cu vreo alta calitate.
Deci dupa parerea ta eu nu pot fi tras la raspundere pentru inselaciune?
Dar cel care luat creditul nu poate fi acuzat de inselaciune?
Nu , nici cel care a luat imprumutul
Putea fi acuzat de inselaciune daca , de pilda, ar fi incheiat un contract, prin metode care sa-l induca in eroare pe cocontractant , mijloace viclene , si ,de asemenea in alte situatii.Va redau textul de lege al infractiunii de inselaciune:
Inselaciunea, conţinutul legal:
"Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material înjust şi daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.
Înşelaciunea savârşita prin folosire de nume sau calitaţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplica regulile privind concursul de infracţiuni.
Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executarii unui contract, savârşita în aşa fel încât fara aceasta eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţioneaza cu pedeapsa prevazuta în alin. precedente, dupa distincţiie acolo aratate.
Emitarea unui cec asupra unei instituţii de credit sau unei persoane, ştiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum şi fapta de a retrage, dupa emitere, provizia în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plati înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul aratat în alin. 1 daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului, se sancţioneaza cu pedeapsa prevazuta în alin. 2
Înşelaciunea care a avut consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi."
In contract se specifica doar suma si data la care trebuie returnata aceasta.
A fost o cerere de imprumut simpla fara ascunzisuri sau ceva intentionat.
Din punct de vedere al codului penal am inteles ,ma intereseaza doar aspectul cu politia in cele doua chestiuni
Cu siguranta ca cei de la politie nu vor incepe urmarirea penala pentru aceata plangere.
Am vazut ca ati modificat mesajul initial, precizand ca prietenul dvs. a luat creditul pe firma. In fine, nu gasesc relevant aspectul, si imi mentin in continuare opinia ca nu este vorba despre infractiunea de inselaciune, ci de incalcarea unei obligatii contractuale. Creditorul poate sa se adreseze instantei civile si poate sa investeasca titlul sau pentru a-l pune in executare. Acum , ar trebui sa se intereseze daca intr-adevar firma a intrat in insolventa, pentru ca se poate inscrie la masa credala, pentru a-si recupera datoria . Sa ia legatura cu un avocat pentru a-l indruma cum sa procedeze.