avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Deducere suplimentara persoane in intretinere vs ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Deducere suplimentara persoane in intretinere vs coasigurati

Buna ziua,
Am o nelamurire referitoare la persoanele aflate in intretinerea unui salariat.
In Codul Fiscal sunt mentionate persoanele care se pot afla in intretinerea unui salariat si anume: sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei luna (Art.56 alin 3).
Coasigurati in sistemul de sanatate sunt insa doar copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;

Asadar, eu inteleg ca exista o distinctie clara intre persoana in intretinere si coasigurat. O persoana aflata in intretinerea unui salariat nu este neaparat coasigurat in sistemul de sanatate.

De asemenea, copiii peste 26 ani sau cei peste 18 ani care nu sunt la facultate pot fi persoane in intretinere (nu au venituri >250 lei), dar nu sunt coasigurati? Ceea ce inseamna ca, de ex, in cazul lor, beneficiez doar de o deducere suplimentara, adica un impozit pe salar redus, dar respectivele persoane nu sunt asigurate la sanatate.

Din pacate, din cate imi dau eu seama, programul nostru de salarii nu stiu daca percepe aceasta diferenta, pt ca de ex, am un copil 27 ani aflat in intretinerea salariatului, care se regaseste pe D112 ca si coasigurat, desi nu ar avea dreptul.. Dupa rationamentul de mai sus, copilul respectiv ar trebui doar sa imi creasca deducerea, nu sa fie si asigurat.

Daca ma poate lamuri cineva in aceasta privinta, sunt recunoscatoare.


Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:58, 16 Noiembrie 2015
Persoanele aflate in intretinerea unui salariat sunt cele mentionate de dvs., conform prevederilor Codului fiscal.

Coasigurati in sistemul de sanatate sunt insa doar copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;


Coasigurati in sistemul de sanatate pot fi doar sotul/sotia sau parintii, care nu realizeaza nici un fel de venit. Celelalte persoane mentionate sunt asigurati fara plata contributiei, care nu trebuie neaparat sa fie declarati in intretinerea unui salariat.

De asemenea, nu orice persoana aflata in intretinerea unui salariat este si asigurata la sanatate. Cum bine v-ati dat seama, copilul de 27 de ani declarat in intretinere nu este asigurat la sanatate, dar salariatul care l-a declarat poate obtine o deducere la impozitul retinut din salariu.

Ordinul nr. 617/2007 stabileste toate categoriile de asigurati fara plata contributiei.

Programul dvs. de salarii trebuie corectat sau macar la declaratia 112 faceti corectiile pentru persoanele coasigurate care nu sunt sot/sotie sau parinti ai salariatului.
Dar copiii pana in 26 ani care urmeaza o forma de invatamant nu trebuie si ei cuprinsi in D112 (chiar daca nu au titulatura de coasigurati)? Ei sunt doar asigurati in baza faptului ca urmeaza o forma de invatamant si nu trebuie luati in intretinere (decat binenteles daca se doreste deducerea suplimentara in vederea diminuarii impozitului)?
Nu, copiii nu trebuie inclusi in D112. Ei sunt asigurati fara plata contributiei, conf. Ord.617/2007.
Dar copiii peste 26 ani, care nu urmeaza nicio forma de invatamant pot fi persoane intretinute de parintii salariati?
Daca da, e suficienta o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca nu au venituri sau e nevoie si de o adeverinta de la finante din care sa rezulte acest lucru?
Multumesc!
Daca au depasit varsta de 26 de ani nu mai pot fi coasigurati ai parintilor.

Alte discuții în legătură

Deducere suplimentara copil major cu venit 250 somaj anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca salariatul mai beneficiaza de deducere suplimentara pentru copil, care are varsta de 19 ani, nu mai continua cu ... (vezi toată discuția)
Copilul absolvent poate fi coasigurat al unuia din parinti? patriciaadina patriciaadina Buna ziua .Am urmatoarea dilema: un angajat are fiul in varsta de 23 de ani , absolvent al facultatii , la zi , sesiunea iulie 2011.Fiul nu inregistreaza nici ... (vezi toată discuția)
Coasigurat CalugaruFelicia CalugaruFelicia Buna ziua Am o intrebare la dvs ce acte sunt necesare sa prezint la servici pentru al lua pe fiul meu de 23 de ani in intretinere pentru ca nu mai lucreaza ... (vezi toată discuția)