avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Predarea permisului dupa pierderea actiunii in instanta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Predarea permisului dupa pierderea actiunii in instanta

Buna ziua,

In urma depasirii vitezei legale, s-a dispus suspendarea permisului de conducere pentru 3 luni. Procesul verbal a fost contestat in instanta, iar procesul s-a pierdut (termenul a fost la sfarsitul lui aprilie). Problema este urmatoarea: stiu ca trebuie predat permisul in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii instantei, insa nici pana acum nu am primit nimic acasa (decizia data in dosar am aflat-o de pe net, pe portalul instantelor de judecata). Ce sa fac? Sa astept in continuare sa vina hotararea acasa sau sa ma duc direct la Udriste si sa predau permisul din proprie initiativa? Se poate considera comunicare publicarea solutiei in dosar pe internet, desi eu nu am primit nimic scris acasa?
Sincer, m-as duce sa predau permisul ca sa scap de grija, sa treaca luna dupa care pot cere reexaminarea si poate rezolv situatia, nu sa stau sa astept o comunicare care poate sa vina dupa jumatate de an...voi ce credeti?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:03, 10 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Intr-o situatie oarecum similara, acum vreo doi ani, am facut o adresa din partea clientului meu prin care acesta solicita sa-i fie ridicat permisul cu motivarea ca pierdusem recursul. Spre surprinderea mea, politia a raspuns ca poate ridica permisul clientului meu doar daca ne prezentam (sau se prezinta el) cu copia deciziei din recurs cu mentiunea ca este definitiva si irevocabila. L-am sfatuit sa pastreze raspunsul politiei si sa circule linistit, ceea ce a si facut si face, fara probleme, de peste doi ani.


Multumesc, m-am mai linistit.:D
Din pacate s-a modificat legislatia si in ceea ce priveste plangerile contraventionale la OUG 195, hotararea la instanta de fond este definitiva si irevocabila de la pronuntare.
Din pacate va veti alege cu inca 30 de zile de suspendare deoarece aveati obligatia ca in termen de 15 zile de la pronuntarea hotararii ( sfarsitul lui aprilie) sa predati permisul. Acesta trebuia predat in baza unui certificat de solutie emis de Judecatoria care s-a pronuntat in cauza.
Cu stima,av. Tonica Daniela
hotararea judecatoreasca nu se mai trimite acasa de prin 2010 cand s-a dat o lege privind reforma in justitie sau ceva de genul asta. hotararea se da in prima instanta si este definitiva. nu veti beneficia de reducerea termenului de suspendare intrucat perioada de suspendare a fost majorata conform legii.

Art.118. - oug 195
(4) În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Art. 221. –RAOUG195
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;

var. 1
mergeti la judecatorie si luati o copie legalizata a hotararii pe care o depuneti la serviciul rutier impreuna cu permisul.
var.2
ca sa scurtati din timp ,stiind acum deja ca plangerea a fost respinsa, mergeti la serviciul rutier si faceti o cerere de incepere a perioadei de suspendare cu data cererii motavand ca aveti cunostinta de respingerea plangerii dvs. de pe portalul instantelor de judecata si ca veti aduce hotararea judecatoreasca. cu aceasta ocazie depuneti si permisul la serviciul de politie. scoaterea hotararii dureaza in jur de 2-3 zile pana la o saptamana in functie de cat de ocupata este registratura. in acest mod poate reusiti sa scapati de cele 30 de zile suplimentare.
Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2012
cyan, moderator
Intreb si eu: De unde stie contravenientul ca i-a fost respinsa plangerea de vreme ce nu i s-a comunicat?

Alte discuții în legătură

Predare permis de conducere Dan897 Dan897 Am pierdut un proces in care am cerut anularea unui PV intocmit de Politia Rutiera. Prin urmare, trebuie sa predau permisul de conducere (care mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila - termen de predare a permisului AntonioStefan AntonioStefan Buna seara, Pe 25 februarie mi-a fost respinsa contestatia facuta la Judecatorie in urma unui eveniment rutier. Permisul mi-a fost suspendat pe 30 zile si ... (vezi toată discuția)
Pierdere proces de suspendare permis auto romeo_ovidiu@yahoo.com romeo_ovidiu@yahoo.com Buna ziua, As dori ce sa stiu ce ar trebui sa fac in urmatoarea situatie pentru a nu imi fii prelungita suspendarea cu inca 30 zile. Mi-a fost suspendat ... (vezi toată discuția)