Poliţia de frontieră permite ieşirea din România a copilului minor neînsoţit de ambii părinţi numai cu acordul celuilalt părinte, dacă minorul pleacă însoţit de unul dintre părinţi, sau cu acordul ambilor părinţi, dacă minorul părăseşte graniţele ţării alături de o terţă persoană fizică, majoră.
Pentru cazul în care minorul are reprezentant legal, respectiv, o persoană desemnată să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor, va fi necesar doar acordul acesteia.
Legea română prevede ca acordul părintelui, părinţilor sau, după caz, al reprezentantului legal, să fie dat în scris, prin act notarial autentic. Pentru obţinerea acestui act, persoana al cărei acord este necesar se va adresa unui birou notarial din România, dacă se află în ţară, sau Consulatului României din ţara de reşedinţă.
Acte necesare pentru declaraţie
* actul de identitate al părintelui sau, după caz, părinţilor care îşi dau acordul în sensul plecării copilului lor minor în altă ţară, însoţit de celălalt părinte sau, respectiv, de o terţă persoană majoră;
* datele de identificare ale persoanei însoţitoare (părinte, bunic sau terţ);
* certificatul de naştere al copilului minor.
Reglementare legală
Organele poliţiei de frontieră solicita această declaraţie celui care însoţeşte copilul minor, în baza art. 30 alin. 1, literele b) şi d) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.
Conform alin. b) al acestei legi, minorul titular al unui document de călătorie individual sau al unei cărţi de identitate care călătoreşte în străinătate împreuna cu unul dintre părinţi are permisiunea să treacă graniţa în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie notarială.
Această declaraţie trebuie să conţină acordul celuilalt părinte ca minorul să efectueze călătoria respectivă în statul sau în statele de destinaţie, precum şi cu privire la perioada acesteia. Iar, conform alin. d) al aceleiaşi legi, minorul titular al unui document de călătorie individual sau al unei cărţi de identitate care călătoreşte însoţit de o altă persoana fizică majoră poate să părăsească ţara în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor, ori a reprezentantului său legal, declaraţie care să conţină acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor în ţara sau ţările de destinaţie, în perioada în care urmează să se desfaşoare călătoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv.
ah, a trebuit sa te duci sa iei copilul? acum 4 ani, fetita mea care avea 7 ani in acel moment a sosit din romania la lyon (franta) cu "zbor minor insotit" - 50E in plus fata de biletul de avion.