avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Deces la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Deces la locul de munca

Doresc să va descriu pe scurt problema mea. O persoană din familia mea a avut un accident mortal, în locul in care muncea, in timpul programului. Accidentul s-a petrecut in felul urmator: in momentul accidentului, descarca saci din bena semibasculanta a remorcii unui autotren; cilindrul de ridicare a benei s-a rupt, iar partea ridicata a benei a cazut; persoana respectiva s-a lovit la cap, si a decedat pe loc. Totodata, mai stiu ca nu avea voie sa stea in remorca, in timp ce aceasta era ridicata; soferul nu avea voie sa ridice remorca, in timp ce erau persoane in ea;iar dupa investigatiile preliminare, cilindrul a cedat datorita unor defectiuni tehnice. Concluziile ITM, dupa mai bine de doua luni, inca nu le avem. Ce poate face familia?
Cel mai recent răspuns: ContSters254006 , utilizator 12:24, 31 Mai 2012
Familia poate solicita la ITM pe teritoriul caruia a avut loc accidentul, o copie a procesului verbal de cercetare a accidentului de munca. In functie de ce scrie in acest proces verbal se poate da un sfat cum sa se actioneze mai departe.
Solicitati in scris copii dupa documentele de cercetare (proces verbal) a evenimentului produs, de la ITM si Politie. Cercetarea poate dura mai mult timp la ITM/ inspectia muncii, pentru a se stabili daca evenimentul indeplineste conditiile legale pentru a fi declarat accident de munca.
De regula, PV de cercetare accident de munca se trimite de catre ITM, intr-un exemplar, la firma. Solicitati in scris, la firma, sa va puna la dispozitie o copie dupa PV de cercetare al ITM.
Procurati de la medicina legala sau solicitati in scris, o copie la firma, dupa certificatul medico-legal emis in urma autopsiei, pentru a vedea cauza decesului.
Daca dosarul de la politie a ajuns la parchet, veti fi convocati, ca urmasi ai victimei, in fata procurorului de caz.
Cazul va ajunge cu siguranta in instanta, dupa ce se va intocmi dosarul penal de catre procuror. Actiunea penala poate fi continuata in civil, pentru a se cere daune materiale de catre urmasii victimei, de la persoana/ firma, vinovatul/ vinovata de producerea evenimentului. Este posibil ca sa fie gasit de catre instanta, vinovat de producerea evenimentului si victima, caz in care situatia este diferita.
Puteti intreba in scris, la parchet, care este stadiul dosarului, daca dosarul de la politie a fost terminat si sunteti in posesia documentului intocmit de catre politie.
Procesul verbal in caz de deces se intocmeste in 5 exemplare.
Art. 132
(1)Procesul-verbal de cercetare a unui eveniment se întocmeşte în:

d)5 exemplare, în cazul accidentului de muncă mortal sau al celui colectiv, precum şi în cazul accidentului mortal în afara muncii, pentru angajatorul care înregistrează accidentul, organul de urmărire penală, inspectoratul teritorial de muncă care a efectuat cercetarea, Inspecţia Muncii şi asigurător;
Puteti obtine un exemplar de la una din autoritatile mentionate mai sus.
Inspectoratul Teritorial de Munca are obligatia sa va transmita un process verbal (cu semnaturile in original) in momentul incheierii cercetarii.
Solicitati la ITM daca au finalizat cercetarea exemplarul destinat familiei victimei in baza prevederilor art. 132 alin, (1) lit. b) din Norme Metodologice de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare

ART. 132
(1) Procesul-verbal de cercetare a unui eveniment se întocmeşte în mai multe exemplare, după cum urmează:
d) în cazul accidentului de muncă mortal, precum şi în cazul accidentului mortal în afara muncii, pentru angajatorul care înregistrează accidentul, organul de urmărire penală, inspectoratul teritorial de muncă care a efectuat cercetarea, Inspecţia Muncii, asigurător şi familiile victimelor;
"Este posibil ca sa fie gasit de catre instanta, vinovat de producerea evenimentului si victima, caz in care situatia este diferita''

Se poate sa fi avut si victima partea ei de vina: nu avea ce sa caute in remorca; dar seful direct superior poate avea cunostinta de asta; este posibil sa fi fost chiar prezent, si nu l-a impiedicat sa urce in remorca; cred ca nici un angajat nu o sa declare ceea ce s-a intamplat, de fapt; si, fara martori, nu cred ca este posibil nimic; probabil , in acte, (fisa postului, protectia munci), totul este in regula. Ceea ce este dureros, este faptul ca există foarte multă indiferență față de angajați; angajatorii uită ca, nu numai ei sunt oameni, ci si angajatii lor, indiferent de pregatire si de munca pe care o presteaza; toti au dreptul la o siguranta a vietii lor, pentru ca asta este cel mai de pret.
In ce fel poate fi situatia diferita, daca instanta ar gasi si victima ca avand partea ei de vina??
Si , daca remorca a cedat datorita unor defectiuni tehnice, putem cere in instanta despagubiri, chiar daca are si victima partea de vina, si nu avea voie sa stea in remorca? Are vreo importanta pt caz faptul ca autotrenul respectiv era in garantie?

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in baza carui temei legal putem cere de la itm dosarul ... HRBP HRBP Buna ziua, In baza carui temei legal putem cere de la ITM dosarul de cercetare a unui accident de munca, cercetat de ITM, fiind cu invaliditate. Multumesc (vezi toată discuția)
Proces verbal de constatare accident de munca gheil gheil Buna ziua, la cat timp se poate face o contestatie asupra unui proces verbal de constatare a accidentului de munca si de cand incepe sa curga acest timp. Unde ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, lucrez la stat am avut un accident de munca și unitatea ... filipconstantin filipconstantin Bună ziua, lucrez la stat am avut un accident de munca și unitatea a format o comisie și m a scos pe mine vinovat. Accidentul sa produs când am fost ... (vezi toată discuția)