avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Care sunt procedurile legale de urmat in caz de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Care sunt procedurile legale de urmat in caz de inselaciune?

In urma cu 2 luni, impreuna cu alte 4 prietene am apelat la un individ pentru a ne realiza licentele pentru facultate.
Banii (500 ron/persoana) i-a vrut inainte, una din prietene trimitandu-i acestuia suma prin banca (exista chitanta doveditoare cum ca s-au trimis bani pe numele lui), toate am primit licentele foarte vechi, din 2005 iar noi avem nevoie de situatia actuala a crizei financiare, lucrarile sunt imposibil de prezentat cu ele in fata cadrelor. I-am trimis nenumarate mailuri, sms-uri si l-am apelat, ne-a spus ca le va edita, le-a editat insa nimic concret, a schimbat decat cateva fraze.
Intrebarea este urmatoarea, exista vreo lege care sa ne ajute sa recuperam banii de la individ? Una din prietene deja a picat examenul de licenta, din cate am inteles de la cineva, poate fi pus sub acuzare de abuz de incredere si inselaciune. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc anticipat, Adriana.


*Imi cer scuze daca am gresit categoria la care am pus intrebarea.
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
AdrianaO, utilizator
S-a mai discutat subiectul aici, chiar recent. opiniile care au fost exprimate au fost în sensul în care, dacă persoana care se obligase, în schimbul unei plăţi, să întocmească nişte lucrări, şi, deşi încasase banii în avans, nu-şi mai onorase contractul , adică nu mai întocmise lucrările şi nici nu returnase banii, ar putea fi un act de înşelăciune. Cazul dvs. este diferit însă, lucrarea s-a întocmit, însă în mod defectuos, adică nu întruneşte cerinţele necesare pentru a o putea prezenta.
În opinia mea nu poate fi înselăciune şi nici abuz de încredere, ci faptul omul a realizat de mântuială lucrarea şi nu vă poate fi de folos . La fel ca în cazul unui constructor care face o casă cam ,, în pantă,,.
Nu poate fi o faptă de natură penală , cel mult, o lucrare cu vicii , pentru care aţi putea pretinde despăgubiri în instanţa civilă, în special colega care a picat licenţa.
Acum, aici încap mai multe discuţii. O parte dintre cei care vor citi postarea dvs. vă vor spune, aşa cum au făcut şi în alte topicuri similare cu al dvs., faptul că dvs. inşiva aţi comis sau sunteţi pe cale să comiteţi o fraudă, şi că lucrările de licenţă se întocmesc de către studenţi . Eu nu vă reproşez acest lucru, ceea ce nu înseamnă că sunt de acord, mai ales că eu mi-am întocmit , pe lângă câteva zeci de lucrări din timpul facultăţii şi al programului de master, câteva zeci de lucrări, printre care lucrare de licenţă şi dizertaţie, numărând câte cel puţin 200 pagini . Fără să apelez la nimeni. Majoritatea studenţilor procedează astfel, iar riscul lăsării viitorului dvs. pe seama altor persoane, este cel cu care tocmai vă confruntaţi.
Dacă vă prezentaţi la poliţie şi încercaţi să depuneţi plângere, cum se spune, vi se poate da peste nas, că ceea ce aţi făcut este o încercare de fraudă.
Sfatul meu este ( nejuridic, e drept) , dacă mai aveţi timp, să vă apucaţi de lucrare , procurându-vă bibliografia actualizată, fiindcă, ceea ce veţi face singură vă poate garanta reuşita la examen.Dacă nu mai aveţi destul timp, încercaţi să actualizaţi singură informaţiile care nu mai sunt de actualitate.
Situatia este delicata intrucat si dvs. impreuna cu respectivele prietene ati dorit si initiat insusirea unor lucrari gandite si redactate de fosti absolventi. Plagierea unor asemenea lucrari atrage si raspunderea, fiind vorba de un drept de autor incalcat. Din cate cunosc universitatile dispun de un soft specializat care poate detecta plagiatul tocmai pentru a putea impiedica aceasta practica a falsului. Daca depuneti o plangere penala va trebui sa descrieti toate faptele asa cum s-au consumat si unele dintre ele va dezavantajeaza.
cine se autodenunta nu scapa nepedepsit? dinmoment ce instiinteaza autoritatile ?
@macovei2000, autodenunţul este cauză de impunitate doar în cazuri strict şi limitativ prevazute în lege. Cazul celui care a dat mită, de exemplu, iar asta doar până ce infracţiunea este descoperită.
În speţa de faţă nu este cazul pentru aşa ceva, să nu confundăm lucrurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselaciune? gerrardd gerrardd Buna seara tuturor. Am o intrebare. Anul acesta, in vara am cumparat o lucrare de licenta de pe un site din Romania. Administratorul site-ului respectiv m-a ... (vezi toată discuția)
Vanzator fals de lucrari de licenta pe net nikolleta nikolleta avand chitanta .. am trimis 400 ron.. unde pot reclama pers caruia i..am trimis banii? are site cu LUCRARI LICENTA.. Siur pacaleste multi studenti ... ... (vezi toată discuția)
Inselaciune licenta Nataliaa29 Nataliaa29 Buna ziua, In primavara am dat comanda pentru o lucrare de licenta. Am conversatiile in care ii solicit respectivului ca lucrarea sa nu fie plagiata, ... (vezi toată discuția)