avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensie de invaliditate grad II - incetare CIM...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensie de invaliditate grad II - incetare CIM...

Buna ziua,

Am o nelamurire cu privire la art. 56 lit c din Codul Muncii , si anume:

Cum se aplica acest articol atunci cand intampinam urmatoarea problema:
- am o decizie medicala asupra capacitatii de munca (gradul II de invaliditate) a unui angajat, care urmeaza sa se pensioneze(pensie de invaliditate). Conform articolului 56 lit. c trebuie sa-i incetez CIM la data comunicarii deciziei de pensionare pt pensie de invaliditate. Deci, pana am decizia de pensionare eu ce fac cu acel angajat, ca nu-l mai pot tine in activitate? Ce documente ii eliberez pentru dosarul de pensie.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:57, 1 Iunie 2012
OUG 158 DIN 2005
4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, denumita in continuare CNPAS, impreuna cu CNAS, in raport cu evolutia cazului si cu rezultatele actiunilor de recuperare.

Art. 15. - In cazul in care medicul expert al asigurarilor sociale a emis avizul de pensionare de invaliditate, plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se face pana la sfarsitul lunii urmatoare celei in care s-a emis avizul, fara a se depasi durata maxima de acordare a concediului, prevazuta de art. 14 alin. (4).
Dupa expirarea concediului medical, nu exista decat solutia concediului fara plata pana la comunicarea decizie de pensionare.Nu va recomand sa acordati concediu de odihna de la data avizului pana la incetarea CIM pentru ca veti crea probleme persoanei in cauza.Pensia urmeaza sa o primerasca de la data admiterii cererii de pensionare
Dumneavoastra va trebui sa faceti acea adeverinta din care sa rezulte incetarea platii indemnizatiei pentru incapacitate de munca si cuantumul acesteia

Acte necesare:

cerere pentru înscrierea la pensie de invaliditate;
decizia medicală privind încadrarea în grad de invaliditate emisă de medicul expert al asigurărilor sociale;
adeverinţă din care să rezulte încetarea plătii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă şi cuantumul acesteia;
carnetul de muncă (original si copie);
alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată în alte sectoare de activitate;
livretul militar (original si copie);
diplomă de studii (original si copie) şi/sau adeverinţă din care să rezulte durata normală si perioada studiilor, precum si certificarea absolvirii acestora;
pentru persoanele care au urmat cursurile unor instituţii de învăţământ universitar în străinătate este necesară dovada recunoaşterii acestora de către statul român;
adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă;
adeverinţă privind condiţiile de muncă speciale şi/sau deosebite;
procură specială pentru mandatar, dacă este cazul;
acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, Legii nr. 341/2000 etc.

Cererea de pensionare, împreună cu actele doveditoare, se depune de către solicitant la casa teriotorială de pensii din raza de domiciliu a acestuia.
:offtopic: Interventie moderator

Avand in vedere ca v-am rugat sa respectati Regulamentul de postare pe Forum si nu ati luat in considerare aceasta rugaminte , pentru acest lucru primiti avertisment.
Multumesc pentru informatii. Deci, cim este incetat cu data deciziei de pensionare, iar in revisal se opereaza la acea data?
Da, CIM inceteaza la data comunicarii deciziei de pensionare in baza articolului 65 alineatul 1 litera c.Da, atunci se va inregistra si in REVISAL

Alte discuții în legătură

Incetare cim - invaliditate madylumy madylumy Buna ziua, am primit din partea unui salariat o,, decizie medicala asupra capacitatii de munca,,, in urma a 185 de zile de cm, emisa de un medic de expertiza. ... (vezi toată discuția)
Angajat cu capacitate de munca pierduta mirusaby mirusaby Buna ziua,am si eu urmatoarea speta: Un salariat a fost in concediu medical si i s-a eliberat decizia medicala asupra capacitatii de munca , decizi in care ... (vezi toată discuția)
Decizie asupra capacitatii de munca - nelamuriri angajator mamon mamon Buna ziua!Am o salariata care a adus la societate decizia medicala asupra capacitatii de munca nr..din data de 16.03.2012 si certificat medical (cod ... (vezi toată discuția)